Maaike schrijft op img_20180722_1414114860709716789541592 10 sollicitatietips waar je niet direct aan denkt Lifestyle

10 sollicitatietips waar je niet direct aan denkt

Misschien heb je het op social media al meegekregen, ik heb de afgelopen tijd weer gesolliciteerd. Gelukkig met succes, ik ga na de zomer aan de slag buiten het onderwijs. Ook mijn man heeft een nieuwe baan en dus gesolliciteerd. We zijn dus hier druk mee bezig geweest de afgelopen 2 maanden en los van alle lijstjes die ik kon vinden online zijn er sollicitatietips waar je niet direct aan denkt die ik met jullie deel.

Sollicitatietips

 1. Wees eerlijk en open over wat je wel en niet kan.
  Toen ik het met M over solliciteren had vertelde hij dat hij heel open is over wat hij kan. Daarmee laat hij dus punten zien die hij moet letten, maar zeggen dat je alles beheerst kan ook tegen je werken, want je moet het ook waarmaken. Ik ga nu werk doen buiten het onderwijs dus de sector weet ik minder vanaf, maar het deel educatie weet ik natuurlijk wel nog vanaf, dat mag je best zeggen.
 2. Bel het bedrijf van te voren op.
  Zeker als je geen zin hebt om een brief te schrijven kan een telefoontje met handvatten geven voor de sollicitatiebrief of wat ik had bij een van mijn sollicitaties ik werd direct uitgenodigd toen ze een blik op mijn cv had geworpen die ik tijdens het gesprek had gestuurd. Ook die baan heb ik gekregen overigens, alleen ik moest kiezen.
 3. Laat je brief en cv opvallen, zonder te afwijkend te zijn in layout.
  Mijn brief en cv hebben een enigszins afwijkende layout. Ik heb gewerkt met donkergrijs en oudroze accenten. Verder is het een zakelijke uitstraling die wel heel netjes is. Maar doordat het anders is gemiddeld of een standaard wordtemplate valt hij wel op. Je trekt dan dus sneller de aandacht. Ik heb de layout overigens in canva gemaakt. Een erg fijn programma voor mooie layouts of afbeeldingen bewerken.
 4. Stel originele vragen.
  Dat is natuurlijk geen tip waar je niet direct aan denkt, maar ik vind het wel een belangrijke tip. Voor mij zijn hier twee vragen die ik heel handig vind om te stellen. Probeer iets te vragen over de plannen van het bedrijf voor de toekomst. Natuurlijk verzin je vragen voor de potentiële werkgever, maar ik heb gemerkt dat de plannen voor de toekomst heel veel zegen over de mogelijkheden daar voor jou. Het komt ook nog eens heel geïnteresseerd over in het bedrijf. Een andere leuke vraag vond ik wat je gesprekspartner leuk vond aan werken bij dit bedrijf of in deze functie.
 5. Trek kleding aan die je zelfvertrouwen geeft.
  Ik vind het fijn om bijvoorbeeld geen rok of jurk te dragen, want dan blijf ik checken of hij goed zit. Ik draag veel liever een mooie zwarte broek met een top eventueel met een jasje. In deze blog zie je een foto van mij voor een sollicitatiegesprek. M draagt liever geen pak. Hij draagt het zelden en dat voelt zich er daardoor niet comfortabel in. Een mooie nette broek en een zakelijk overhemd voelt hij zich veel fijner in. Van hemd voor hem heeft hij een heel mooi overhemd gekregen. Wit met een afgeluisterd, maar door een afwijkende print bij de borden geeft het iets eigens. Juist bij kleding vind ik en hij ook, het fijn om iets te dragen waarin je jezelf voelt. Juist dat maakt je zekerder van jezelf en geeft ook persoonlijkheid weer.
  Maaike schrijft op img_20180722_1538443746356817247587244-225x300 10 sollicitatietips waar je niet direct aan denkt Lifestyle
 6. Gebruik humor. Ik vind het fijn als er soms even gelachen wordt in een gesprek, het ontspant en het geeft meteen een fijne sfeer. Natuurlijk moet je niet de lolbroek gaan uithangen, maar een grapje kan best.
 7. Als je gevraagd wordt of je iets beheerst gebruik voorbeelden.
  Maak concreet waarom je iets kan en hoe je dat eerder hebt gedaan (of vergelijkbaar). Je maakt je verhaal beeldend en eigenlijk zeg je veel meer als dat je alleen iets over de theorie zegt.
 8. Lees je goed in op het bedrijf je toekomstige functie en je gesprekspartners.
  Hoe meer je al weet hoe zekerder je zal zijn in je gesprek. Plus dat je die informatie kan gebruiken in het gesprek en welke antwoorden je geeft.
 9. Geef toe dat je een antwoord even niet weet en wil nadenken.
  Je hoeft niet overal direct een antwoord op te hebben, zeker niet bij pittige vragen. Even rustig nadenken is prima, maar uhhhh klinkt niet zo goed, dan kan je beter zeggen dat je er even over na wilt denken.
 10. Je mag best zeggen dat je gespannen bent.
  Het maakt je menselijk, het verklaart soms ook een beetje ongerust dat je hebt en het maakt je zeker niet slechter.

Lees ook: 10 gedachten over weer werken na jaren thuis.

Dit waren mijn sollicitatietips die voor mij niet allemaal per se voor de hand liggen, maar wel goed werken. Wat zijn jouw beste sollicitatietips?Maaike schrijft op 10-solliciatietips-pin-1-200x300 10 sollicitatietips waar je niet direct aan denkt Lifestyle

Deze blog is geschreven in samenwerking met hemd voor hem. 

 

4 reacties

 1. Handig deze tips! Dat bellen weet ik uit ervaring dat dat een erg goede is, de rest houd ik in mijn achterhoofd.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.