Als het niet gaat zoals je het het liefst wil

Gepubliceerd door Maaike op

Verwachting

Toen ik zwanger was van C was ik overtuigd dat ik borstvoeding ging geven. Dat deed ik ook vol overtuiging. Het begin was heel makkelijk en liep goed, maar na 4 maanden bleek dat hij zelfs was afgevallen. Na een poging om het op te krikken ben ik na 5 maanden toch kunstvoeding bij gaan geven. Ik kreeg mijn productie niet hoog genoeg. Een paar weken later was ik volledig over. De goede beslissing, maar wel heel jammer.

Toen ik weer zwanger werd wilde ik weer graag borstvoeding geven. Ik hoopte deze keer ook te stoppen als baby of ik er klaar mee was en niet als noodzaak.

Vliegende start

En toen werd R geboren. Weer liep borstvoeding goed. Hij groeide goed, was tevreden en ik ook. Natuurlijk wel veel voedingen, maar dat hoort er wel een beetje bij. Zo ging ik het wel een tijd volhouden en met meer kennis en ervaring zouden de problemen bij C vast voorkomen kunnen worden. Ik had er echt vertrouwen in dat het deze keer wel zou lukken zo lang als ik wilde.

En toch…

R deed het prima, hij groeide ook bij de spannende 4 maanden controle goed. Alleen, vlak erna bleef hij regelen, echt wekenlang iedere 1 tot 2 uur komen voor een voeding. Op een gegeven moment hulp ingeschakeld, consultatiebureau al snel genegeerd, want met het advies rekken tot minimaal 4 uur na de voeding er voor kon ik niks. Daarnaast wist ik heel zeker dat als ik dat deed ik binnen no time over zou zijn op kunstvoeding. R kwam niet voor niets zo vaak!

 

Door naar de lactatiekundige, allerlei dingen geprobeerd, fulltime kolven, nog even toegeven en kruiden ter ondersteuning. Niks hielp langdurig. Uiteindelijk toch domperidon gaan slikken in overleg met haar en de huisarts in de hoop dat dat mijn productie zou verhogen. Dat deed het gelukkig. Ik kon weer verder.

Afbouwen

Na een paar weken slikken wilde ik gaan afbouwen. Heel rustig en voorzichtig. Maar na een week was het weer regelen en liep mijn productie weer terug. Direct terug naar de hoge dosering en het kwam weer enigszins in orde dacht ik. Tot een week later, R kwam een nacht en ochtend ieder uur tot ik hem een flesje gaf en hij eindelijk blij was en in slaap viel. Dat haalde mijn laatste twijfel weg om te stoppen. Zo redden we het niet.

Afscheid

Ik ben heel bewust afscheid gaan nemen van borstvoeding. Nog een aantal voedingen gegeven en gestopt met domperidon. Ik was er echt heel vMaaike schrijft op wp-image-801967970 Als het niet gaat zoals je het het liefst wil Ouderschap  borstvoeding borstvoeden babyvoeding   erdrietig over, maar ik merkte echt dat ik zo niet verder kon en wilde. Nu een ruime week later kolf ik ongeveer 1 voeding per dag. Of ik geef hem live, net hoe het uitkomt. Het is goed zo, R slaapt beter, ik krijg meer energie en hij heeft 6,5 maand volledig borstvoeding gehad ondanks alle tegenslagen. Daar ben ik wel heel trots op!


10 reacties

Marieke · 05/06/2017 op 13:07

Inderdaad een hele lastige keuze om te stoppen met borstvoeding. Ik heb het helaas maar een maand kunnen volhouden en de teleurstelling en het ‘verdriet’ is wel herkenbaar. Wel fijn dat hij nu weer beter gaan slapen. Voor jou als mama ook fijn om weer wat energie te krijgen 🙂

    Maaike1982 · 05/06/2017 op 13:22

    Ja dat scheelt zeker! Het is ook echt de goede beslissing hoor.

Judith · 05/06/2017 op 13:59

Ik moest al veel vroeger stoppen, maar was er niet heel verdrietig over. De meiden gingen zo goed dat ik alleen maar blij kon zijn

Jill · 05/06/2017 op 20:47

Ik kan me voorstellen dat het een lastige keuze is, maar gelukkig dat het de laatste keer beter is gegaan. Zou zelf ook het liefst borstvoeding willen geven als ik straks kids heb.

Marijke · 05/06/2017 op 21:52

Lastige keuze. Bij de eerste wilde ik niet kolven op het werk, dus al snel gestopt en toen wilde zij de avond en ochtend voeding ook niet meer. Bij de tweede duurde het langer, tot hij op eens niet meer wilde, toen was jet klaar ook. Dus heel fijn wel zijn eigen keuze.
Marijke onlangs geplaatst…Back to the eightiesMy Profile

Sandra · 06/06/2017 op 14:47

Ik snap dat dat een lastige keuze is, maar soms zijn dingen nu eenmaal zoals ze zijn. En gelukkig is er een manier om dat gezond op te lossen. 🙂

Ben ik een eco hippie? | Maaike schrijft op · 19/07/2017 op 08:08

[…] dit geval scoren we veel punten, maar ook niet alle. Ik heb 6,5 en 5,5 maand borstvoeding gegeven. Het liefst had ik dat langer gedaan, maar dat lukte me niet ondanks alles wat ik probeerde. […]

Tag: ik ben zo'n moeder die.... | Maaike schrijft op · 15/10/2017 op 14:02

[…] waarom zou je dat dan niet geven? Natuurlijk wil dat niet zeggen dat als het niet gaat je soms niet beter kunt stoppen, maar zonder medische (oid) reden meteen starten met flesvoeding snap ik niet zo goed. Ik had het […]

Tag: De laatste keer | Maaike schrijft op · 15/10/2017 op 16:32

[…] week maandag toen ik toch echt besloot te stoppen met borstvoeding. Als ik moe ben huil ik snel. Het was echt wel een emotionele beslissing die beter zo is, maar […]

Waarom ik het goed vind dat flesvoeding niet gepromoot wordt | Maaike schrijft op · 29/01/2018 op 06:05

[…] mij persoonlijk is borstvoeding geven de norm. Het liefst had ik veel langer borstvoeding gegeven, maar desondanks ben ik met 5 1/2 en 7 maanden gestopt. Het ging niet, wat ik ook probeerde, ook […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: