Als het niet gaat zoals je het het liefst wil

Verwachting

Toen ik zwanger was van C was ik overtuigd dat ik borstvoeding ging geven. Dat deed ik ook vol overtuiging. Het begin was heel makkelijk en liep goed, maar na 4 maanden bleek dat hij zelfs was afgevallen. Na een poging om het op te krikken ben ik na 5 maanden toch kunstvoeding bij gaan geven. Ik kreeg mijn productie niet hoog genoeg. Een paar weken later was ik volledig over. De goede beslissing, maar wel heel jammer.

Toen ik weer zwanger werd wilde ik weer graag borstvoeding geven. Ik hoopte deze keer ook te stoppen als baby of ik er klaar mee was en niet als noodzaak.

Vliegende start

En toen werd R geboren. Weer liep borstvoeding goed. Hij groeide goed, was tevreden en ik ook. Natuurlijk wel veel voedingen, maar dat hoort er wel een beetje bij. Zo ging ik het wel een tijd volhouden en met meer kennis en ervaring zouden de problemen bij C vast voorkomen kunnen worden. Ik had er echt vertrouwen in dat het deze keer wel zou lukken zo lang als ik wilde.

En toch…

R deed het prima, hij groeide ook bij de spannende 4 maanden controle goed. Alleen, vlak erna bleef hij regelen, echt wekenlang iedere 1 tot 2 uur komen voor een voeding. Op een gegeven moment hulp ingeschakeld, consultatiebureau al snel genegeerd, want met het advies rekken tot minimaal 4 uur na de voeding er voor kon ik niks. Daarnaast wist ik heel zeker dat als ik dat deed ik binnen no time over zou zijn op kunstvoeding. R kwam niet voor niets zo vaak!

 

Door naar de lactatiekundige, allerlei dingen geprobeerd, fulltime kolven, nog even toegeven en kruiden ter ondersteuning. Niks hielp langdurig. Uiteindelijk toch domperidon gaan slikken in overleg met haar en de huisarts in de hoop dat dat mijn productie zou verhogen. Dat deed het gelukkig. Ik kon weer verder.

Afbouwen

Na een paar weken slikken wilde ik gaan afbouwen. Heel rustig en voorzichtig. Maar na een week was het weer regelen en liep mijn productie weer terug. Direct terug naar de hoge dosering en het kwam weer enigszins in orde dacht ik. Tot een week later, R kwam een nacht en ochtend ieder uur tot ik hem een flesje gaf en hij eindelijk blij was en in slaap viel. Dat haalde mijn laatste twijfel weg om te stoppen. Zo redden we het niet.

Afscheid

Ik ben heel bewust afscheid gaan nemen van borstvoeding. Nog een aantal voedingen gegeven en gestopt met domperidon. Ik was er echt heel vMaaike schrijft op wp-image-801967970 Als het niet gaat zoals je het het liefst wil Ouderschap  borstvoeding borstvoeden babyvoeding   erdrietig over, maar ik merkte echt dat ik zo niet verder kon en wilde. Nu een ruime week later kolf ik ongeveer 1 voeding per dag. Of ik geef hem live, net hoe het uitkomt. Het is goed zo, R slaapt beter, ik krijg meer energie en hij heeft 6,5 maand volledig borstvoeding gehad ondanks alle tegenslagen. Daar ben ik wel heel trots op!

9 reacties

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge