Ben ik een eco hippie?

Wie mijn blog al een tijdje leest weet vast wel dat we een aantal dingen doen die veel mensen als alternatief of hippie benoemen. Van de week had ik een gesprek met iemand die dat benoemde als iets wat haar regelmatig gebeurde. Het maakt me niks uit in de basis, want in opvoeding en manier van leven volg ik mijn eigen weg en wat ik belangrijk vind, maar toch stel ik mezelf in deze blog de vraag ben ik een eco hippie?

Wat is een eco hippie eigenlijk?

Laat ik dat eens even googlen. Een heerlijk genuanceerd bericht (kuch) van geen stijl leert me het volgende:

Een eco hippie

 • koopt geen spullen.
 • doucht nooit.
 • is vegetariër.
 • werkt maar 2 dagen per week.
 • gunt z’n kinderen geen leuk leven.
 • gebruikt bio-katoen.
 • produceert zo min mogelijk afval.
 • gebruikt de verwarming zo min mogelijk.
 • slaapt samen met zijn kinderen.

Goed, misschien toch eens verder kijken, wat is nog meer eco hippie en dan wat minder extreem gesteld. Werk tel ik niet mee, ik werk niet, maar als ik niet ziek was geworden had ik dat wel gedaan. Ik ga tegelijkertijd vooral naar opvoeding en dagelijks leven kijken:

 • Groen leven, weinig afval en zuinig met energie.
 • Doet aan consuminderen.
 • Natuurlijk opvoeden, antiautoritair of vrij opvoeden.
 • Gebruikt draagdoek en wasbare luiers, geeft borstvoeding, doet aan co-sleeping en rapley.

Als ik het zo lees is dat ongeveer wat er in verschillende artikelen verstaan wordt onder eco hippie. Ik heb een aantal zoektermen gebruikt in google, maar dit is het belangrijkste naar mijn idee. Laat ik deze punten eens langs lopen.

Groen leven

Ik denk niet dat ik echt groen leef. Ja, we scheiden afval en ik zet de thermostaat graag een standje lager, maar ik Maaike schrijft op energy-2302001_640-300x200 Ben ik een eco hippie? Lifestyle eco hippie  vond vorige week ook dat we niet zonder droger konden. Ik denk bij groen leven heel erg aan veel meer stappen als wij zetten, we zijn veel gemiddelder. In een toekomstig huis zou ik overigens graag zonnepanelen willen of een energieneutraal huis, maar of dat kan weet ik niet. Wel hebben we onze energie via vrij op naam en dit betekent 100% zonne-energie deels van eigen panelen op een groot zonnepark. Maar de andere kant is dat we bovengemiddeld verbruiken door een thermostaat die in een losstaande garage hangt (we verwarmen de grond dus) en heel veel thuis.

Nee, wij leven niet groen genoeg. Geen eco hippie punt dus.

Consuminderen

Ik kan heel kort zijn, nee dat doen we niet. Het kost ons niet voor niets zo veel tijd om ons huis verkoopklaar te krijgen. We hebben veel te veel spullen. Ik kan er niets anders van maken.

Ik zou bijna zeggen dat we een eco hippie minpunt krijgen. 

Natuurlijk opvoeden, bewust opvoeden

Ik denk dat we hier deels wel aan voldoen. Ik reageer op de signalen van mijn kind en geef veel aandacht aan veilige hechting. Ook ben ik heel erg bezig met inspelen op de behoeften van mijn kinderen in spelen. Aan de andere kant ben ik ook iemand die duidelijke grenzen stelt. Cas zit echt wel eens op de trap en ben ik soms heel simpel, zo gebeurd het gewoon. Maar ik vind het ook heel fijn, ondanks de rotte reden, dat ik mijn kinderen niet naar opvang hoef te brengen en zo lang ze zo klein zijn, zeker Ruub nu nog, ze lekker thuis bij mama (of papa natuurlijk) kunnen zijn. Ik ga graag een keer zonder mijn kinderen op pad, maar niet te vaak.

Ik geef mezelf hier een eco hippie punt op ook al ben ik het niet in alles eens met het natuurlijk opvoeden.

Borstvoeding, rapley, draagdoek, wasbare luiers en cosleeping

In dit geval scoren we veel punten, maar ook niet alle. Ik heb 6,5 en 5,5 maand borstvoeding gegeven. Het liefst had ik dat langer gedaan, maar dat lukte me niet ondanks alles wat ik probeerde. Bijvoeding geven we gemengd, deels in stukken a la rapley, maar ook een flink deel met een lepeltje en geprakt of gepureerd. Net hoe het uitkomt en wat hem het best bevalt.
Ik draag Ruub veel en dat heb ik bij Cas ook gedaan totdat hij dat niet meer wilde. Wel vind ik de buggy soms ook erg handig. Wasbare luiers gebruik ik natuurlijk ook, in ieder geval een behoorlijk deel van de tijd.
Wat betreft cosleeping ben ik zeker niet diehard. Het eerste half jaar vind ik het handig en fijn om samen te slapen, maar daarna is een eigen kamer ook erg prettig. Ik vind het ook goed dat kinderen dit leren, zeker als ze onrustiger gaan slapen en hun ouders minder nodig hebben. Bij kleine baby’s voelt het echter wel haast noodzakelijk om samen te slapen, veel makkelijker en rustiger.

Ja, ik vind wel dat ik hier eco hippie punten op scoor. Geen 100%, maar wel een flink deel. 

Dus ben ik een eco hippie?

Maaike schrijft op 20170715_110416-min-300x169 Ben ik een eco hippie? Lifestyle eco hippie  Deels ben ik wel een eco hippie. Eigenlijk alleen maar op het punt van opvoeding. In huis zijn we niet groen genoeg en we hebben veel te veel spullen. Maar ik kan me wel vinden in de punten over hechting en nabijheid. Ook vind ik draagdoeken een geweldige uitvinden net als wasbare luiers. Ik zou mezelf geen eco hippie noemen, maar ik denk wel een beetje alternatief qua opvoeding.

En jij, zou jij jezelf een eco hippie noemen? Of juist helemaal niet?

Bronnen: de wereld van morgen, volkskrant, kroost, laralisa, kiind,  nog een keer kiind en natuurlijk eerder genoemde artikel van geen stijl wat ik niet nog een verwijzing ga geven.

De afbeelding van de zonnepanelen komt van www.pixabay.com

 

17 reacties

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge