Een relatie met meer dan een persoon?

Afgelopen donderdag verdachten er bij ons op 3 een artikel en filmpje waarin bekenden van me vertelden over hun relatie. Ze hebben een relatie met meer dan een persoon. Iris heeft zowel met Jeroen als Tristan een relatie. Jeroen heeft ook soms een relatie erbij, Tristan heeft er geen behoefte aan. Deze situatie vinden ze allemaal prima.

Maatschappelijke norm?

Onze Nederlandse en vrijwel de hele westerse samenleving is ingericht op monogame relaties, oftewel één op één relaties. Zowel als wat de norm is als huwelijken, hypotheken afsluiten, erfrecht of voogdij over kinderen krijgen. Op zich is dat logisch, omdat dat nou eenmaal het gene is wat het meeste voorkomt. Maar wat maakt het nou uit als mensen 2 of 3 relaties (of nog meer) willen hebben en dit in goed overleg doen.

Als je met meer dan een persoon een relatie hebt loop je wel tegen een aantal praktische bezwaren aan. Ik schreef er net al kort iets over, maar omdat de samenleving is ingericht op stellen betekent het dat je niet kunt trouwen of belastingvoordelen niet voor je op gaan. Met een samenlevingscontract en een testament kan je een hoop oplossen, maar niet alles.

Het ingewikkeldst lijkt het me als je kinderen wilt. Wie krijgen biologisch gezien kinderen en hoe regel je voogdij. Daarnaast zal je aanlopen tegen een school of mensen in je omgeving die niet snappen hoe het zit. Aan de andere kant in de tijd waarin ook scheidingen, stiefouders, alleenstaand ouderschap of roze ouderschap voorkomt, waarom dit dan niet.

Vreemdgaan

Op het moment dat iemand in een monogame relatie besluit om iets met iemand anders te willen is de norm dat je vreemdgaat. Voor mij is dit stiekem dingen doen die je partner niet prettig vindt. Ik kan me persoonlijk er weinig bij voorstellen dat je dat wilt doen. Je moet doen verbergen en je doet iemand heel veel pijn. Waarom zou je dat in vredesnaam doen?

Maar wat nou als je in goed overleg besluit dat het prima is als je er nog een relatie op na houdt? Als je samen afspraken maakt over hoe je dat inricht of wat wel en niet kan. Ik zie niet in waarom dit niet zou kunnen en waarom dat slecht zou zijn.

Maaike schrijft op heart-700141_640 Een relatie met meer dan een persoon? Lifestyle  relaties polyamorie nieuws

Het hoort niet

Op Facebook zijn op het filmpje van Iris, Jeroen en Tristan een heel aantal reacties gekomen dat het ziek is of slecht. Ik vind het niet slecht, zij zijn er samen gelukkig mee en daar gaat het om. Mensen die hun leven inrichten op een manier die bij hen past en daarmee het respect voor elkaar hebben en proberen te voorkomen elkaar pijn te doen lijkt me eigenlijk alleen maar positief.

Gisteren las ik een blog waarin iemand hetzelfde artikel en filmpje had gezien en vond dat het huwelijk volgens God bedoeld was voor twee personen. Ik ben zelf niet gelovig en ik kan me voorstellen dat het ergens zo staat. Aan de andere kant, Abraham was getrouwd met Sara en kreeg een tweede vrouw, Hagar, dus ook dat is te bediscussiëren. Nou weet ik wel dat dat geen vol succes was, maar toch, ook in de bijbel komt het voor.

Los van geloof, zijn er natuurlijk veel meer mensen die geloven in monogamie en die een relatie met meer dan een persoon vooral raar vinden. Ik kan het me ergens voorstellen en toch ook weer niet. Het is liefde en vooral, waarom zouden mensen samen hun leven niet mogen vormgeven zoals zij dat willen?

Hoe denk jij hierover? Zou jij het kunnen, een relatie met meer dan een persoon? Vind je het moreel slecht of sta je er hetzelfde in als ik?

De afbeelding komt van pixabay.

20 reacties

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge