Maaike schrijft op heart-700141_640 Een relatie met meer dan een persoon? Lifestyle

Een relatie met meer dan een persoon?

Afgelopen donderdag verdachten er bij ons op 3 een artikel en filmpje waarin bekenden van me vertelden over hun relatie. Ze hebben een relatie met meer dan een persoon. Iris heeft zowel met Jeroen als Tristan een relatie. Jeroen heeft ook soms een relatie erbij, Tristan heeft er geen behoefte aan. Deze situatie vinden ze allemaal prima.

Maatschappelijke norm?

Onze Nederlandse en vrijwel de hele westerse samenleving is ingericht op monogame relaties, oftewel één op één relaties. Zowel als wat de norm is als huwelijken, hypotheken afsluiten, erfrecht of voogdij over kinderen krijgen. Op zich is dat logisch, omdat dat nou eenmaal het gene is wat het meeste voorkomt. Maar wat maakt het nou uit als mensen 2 of 3 relaties (of nog meer) willen hebben en dit in goed overleg doen.

Als je met meer dan een persoon een relatie hebt loop je wel tegen een aantal praktische bezwaren aan. Ik schreef er net al kort iets over, maar omdat de samenleving is ingericht op stellen betekent het dat je niet kunt trouwen of belastingvoordelen niet voor je op gaan. Met een samenlevingscontract en een testament kan je een hoop oplossen, maar niet alles.

Het ingewikkeldst lijkt het me als je kinderen wilt. Wie krijgen biologisch gezien kinderen en hoe regel je voogdij. Daarnaast zal je aanlopen tegen een school of mensen in je omgeving die niet snappen hoe het zit. Aan de andere kant in de tijd waarin ook scheidingen, stiefouders, alleenstaand ouderschap of roze ouderschap voorkomt, waarom dit dan niet.

Vreemdgaan

Op het moment dat iemand in een monogame relatie besluit om iets met iemand anders te willen is de norm dat je vreemdgaat. Voor mij is dit stiekem dingen doen die je partner niet prettig vindt. Ik kan me persoonlijk er weinig bij voorstellen dat je dat wilt doen. Je moet doen verbergen en je doet iemand heel veel pijn. Waarom zou je dat in vredesnaam doen?

Maar wat nou als je in goed overleg besluit dat het prima is als je er nog een relatie op na houdt? Als je samen afspraken maakt over hoe je dat inricht of wat wel en niet kan. Ik zie niet in waarom dit niet zou kunnen en waarom dat slecht zou zijn.

Maaike schrijft op heart-700141_640 Een relatie met meer dan een persoon? Lifestyle

Het hoort niet

Op Facebook zijn op het filmpje van Iris, Jeroen en Tristan een heel aantal reacties gekomen dat het ziek is of slecht. Ik vind het niet slecht, zij zijn er samen gelukkig mee en daar gaat het om. Mensen die hun leven inrichten op een manier die bij hen past en daarmee het respect voor elkaar hebben en proberen te voorkomen elkaar pijn te doen lijkt me eigenlijk alleen maar positief.

Gisteren las ik een blog waarin iemand hetzelfde artikel en filmpje had gezien en vond dat het huwelijk volgens God bedoeld was voor twee personen. Ik ben zelf niet gelovig en ik kan me voorstellen dat het ergens zo staat. Aan de andere kant, Abraham was getrouwd met Sara en kreeg een tweede vrouw, Hagar, dus ook dat is te bediscussiëren. Nou weet ik wel dat dat geen vol succes was, maar toch, ook in de bijbel komt het voor.

Los van geloof, zijn er natuurlijk veel meer mensen die geloven in monogamie en die een relatie met meer dan een persoon vooral raar vinden. Ik kan het me ergens voorstellen en toch ook weer niet. Het is liefde en vooral, waarom zouden mensen samen hun leven niet mogen vormgeven zoals zij dat willen?

Hoe denk jij hierover? Zou jij het kunnen, een relatie met meer dan een persoon? Vind je het moreel slecht of sta je er hetzelfde in als ik?

De afbeelding komt van pixabay.

20 reacties

 1. Ik zou het niet kunnen, lijkt mij heel lastig! Maar als alle partijen er geen problemen mee hebben, dan is dat hun eigen keuze. Toch hoor ik wel vaak dat op een gegeven moment wel jaloezie om de hoek komt kijken en het dan toch vaak eindigt in een lastige situatie.

  1. Dat is wel lastig inderdaad denk ik. Aan de andere kant is het ook weer, hoe ga je met die jaloezie om? Geef je het de ruimte of doe je het af als onzin. Ik denk wel dat ook met jaloezie, die denk ik tot op bepaalde hoogte niet te voorkomen is, je prima meerdere relaties kunt hebben.

 2. Ik vind dit een interessant onderwerp. Ergens in onze geschiedenis/maatschappij is ooit bedacht dat je door het leven gaat met 1 partner. Dat is de norm. Als je afwijkt van deze norm wordt je gezien als ‘vreemd’. Persoonlijk heb ik er geen moeite mee als mensen een relatie hebben met meer dan 1 persoon. Voor mijzelf is deze vorm van relatie niet weggelegd, ik voel me gelukkig als ik gebonden ben aan mijn partner, ik zou daar geen andere persoon bij willen. Als anderen dat wel willen… wie ben ik om dat te veroordelen?

  1. Je zegt helemaal wat ik denk. Hoewel ik het me wel kan voorstellen als ik voldoende tijd en ruimte in mijn leven heb. Op dit moment heb ik er geen behoefte aan, maar zeg nooit nooit.

 3. Eigenlijk denk ik wat het meeste betreft dat het allemaal prima is, zolang je er niemand mee schaadt. En dat gebeurt zo te zien in deze situatie niet. Interessant onderwerp. Voor mij is het ook niet weggelegd, persoonlijk zou ik te jaloers zijn en andersom (als ik dus twee mannen had) geloof ik dat ik er niet heel erg gelukkig van zou worden.

 4. Dit heb ik gezien. Ieder zijn ding denk ik. Het is niets voor mij. Ik ben hier te jaloers voor. Ik hou niet van delen. Mijn man gelukkig ook niet. Ze lijken alle 3 happy. Wie ben ik dan om erover te oordelen?

 5. ik vind dat iedereen moet doen waar hij of zij zich goed bij voelt. In de oudheid bestond monogamie niet en kijk maar eens naar dieren hoe die leven… In essentie draait alles om voortplanting. Zelf ben ik super gelukkig met mijn relatie en is een relatie met meerdere personen echt niet voor mij weggelegd. Maar ik kan me voorstellen als je die behoefte wel hebt dat het fijn is als je iemand hebt gevonden die het hiermee eens is, zodat je niet alles stiekem hoeft te doen.

 6. Als zij gelukkig zijn, vind ik het helemaal prima. Ik zou het zelf niet kunnen, want ik weet gewoon dat er dan jaloezie om de hoek komt kijken. Ik ben blij dat ik nu een goede relatie heb 🙂

 7. Ik geloof niet dat dit voor mij is weggelegd. Het lijkt mij vooral heel ingewikkeld.
  Maar als iedereen het hier mee eens is en zich er in kan vinden, wie ben ik dan om dit af te keuren. Een ieder moet doen waar ze zichzelf prettig bij voelen

 8. Ik keek vaak programma’s op tlc over die huwelijken met meerdere vrouwen. Leek me op zich best prettig. Nooit alleen, altijd een andere volwassene in de buurt om mee te kletsen. Maar ik kan mijn man niet delen. Die mag lekker elke nacht bij mij slapen. Dus voor ons wordt dat niks. Maar als iedereen happy is, waarom niet.

 9. Ik vind dat iedereen voor zichzelf mag beslissen wat goed voelt. Als je partner en jij hier allebei geen moeite mee hebben snap ik niet waar de rest zich mee denkt te bemoeien, dat gaat verder niemand wat aan! Ik ken ook iemand die twee relaties heeft…. werkt prima voor hun, nooit problemen super gezellig. Hoezo zou dat niet mogen?

 10. Ik ben ruimdenkend en heb er geen moeite mee. Maar het verhaal van dat vreemdgaan vooral in monogame relaties voorkomt ben ik niet eens. Zelfs in een relatie met meer mensen kan dat. Het gaat uiteindelijk allemaal om communicatie, vertrouwen en liefde.

 11. Iedereen moet doen waar hij zich goed bij voelt. Zelf voel ik me niet goed bij een relatie met meer dan 1 persoon. Hier kies ik dan dus ook niet voor. Als andere mensen dit met z’n 3en prima vinden, dan is dat iets tussen hen en ga ik mij daar lekker niet mee bemoeien. Het is inderdaad anders dan de ‘norm’ en dus kan ik mij voorstellen dat als zij zich zo presenteren op televisie dat hier veel reacties op komen.

 12. Ik vind zeker dat her niet kunnen. Wat maakt mijn het nou uit hoe andere hun leven indelen en met wie. Als we allemaal wat meer lief zouden hebben en minder oordelen, zou de wereld een stuk prettiger zijn

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.