Maaike schrijft op reading-shelf-toy-fast-food-library-books-767377-pxhere.com_ Favoriete kinderboeken tag Lifestyle Ouderschap

Favoriete kinderboeken tag

In juni al werd ik door Caroline getagd in de favoriete kinderboeken tag. Ik was hem inmiddels alleen een beetje vergeten en had hem dus nog steeds niet ingevuld. Nu ik sinds anderhalve week in de bibliotheek werk vond ik het de hoogste tijd om de tag alsnog in te vullen. Overigens is Merel de bedenker van deze tag.

Hebben jullie een voorleesritueel?

Ja, sowieso lezen we Cas voor voordat hij naar bed gaat. Altijd één boekje of verhaaltje uit een boek naar keuze en daarna nog steeds een verhaaltje van dikkie dik. Omdat dit laatste al jaren zo is zijn we inmiddels erg blij met
elke dag dikkie dik, dan hebben we tenminste wat variatie in verhaaltjes. Sinds kort heeft ook Ruub ’s avonds voldoende rust voor een boekje. Meestal ook dikkie dik, wel weer de verhaaltjes die we uit ons hoofd kennen. Maar hij kiest ook regelmatig iets anders. Daarnaast lezen we overdag regelmatig voor op verzoek van de kinderen. Of we merken dat ze even rust nodig hebben en dan stellen wij ook boekje voor.

Wat zijn de favoriete boeken van je kind?

Cas is de laatste tijd helemaal gek op de serie over Lisa en Jimmy op school van Vivian den Hollander. Dat sluit natuurlijk ook heel goed aan bij zijn belevingswereld natuurlijk. Ruubs absolute favoriet is al tijden een 100 dieren boek. Dankzij dat boek was het eerste dier wat hij benoemd overigens een wombat.

Welk boek vind je verschrikkelijk?

De boeken over Hopla. Geen leuk verhaaltjes, niet geweldig vertaalde teksten en ik vind de tekeningen niet echt leuk. Helaas vind Cas het wel leuk.

Welk boek lees jij het liefst voor?

Ik denk de vos in het bos. Ik schreef er ooit al een uitgebreide review over. Het is een boek wat mooi op rijm is en erg lekker loopt, daarnaast is het een lief verhaaltje en vind ik de tekeningen prachtig. Wat dan wel weer jammer is dat dit boek niet meer nieuw te krijgen is.

Welk boek las je als kind het liefst?

Welk boek niet? Als kind las ik graag en veel. Welke boeken ik toen ik jonger was echt heel leuk vond weet ik niet zo goed meer heel eerlijk gezegd. Maar ik heb vanaf een jaar of 10 ontzettend veel boeken van uitgeverij lemniscaat gelezen. Scchrijvers die ik graag las waren Jan Terlouw, Evert Hartman en Thea Beckman. Twee boeken die me zijn bijgebleven zijn kinderen van moeder aarde en word toch wakker.

Stimuleer je het lezen van kinderboeken?

Het is mijn werk tegenwoordig. En dat bedoel ik echt heel letterlijk. Mijn functie is een combinatie van lesprogramma’s en lessen bedenken voor het basisonderwijs en de kinderopvang en deze ook geven. Daarnaast een stuk voorlichting aan ouders, scholing voor leerkrachten en pedagogisch medewerkers. Oftewel hen handvaten geven om het lezen van kinderboeken te stimuleren.

Maar goed, daarnaast lezen we thuis ook veel. Mijn zoons zijn te jong om te kunnen lezen, maar ik stimuleer lezen zeker. Zowel het zelf lezen en kijken in boeken als veel voorlezen. Ze krijgen bij sint en verjaardagen vaak een boek cadeau en we gaan (al jaren) regelmatig naar de bibliotheek met ze.

Hebben jullie een abonnement op de bieb?

Ja dus. Voor de kinderen eigenlijk al vanaf een maand of 3 met boekstart en daarna een abonnement. Voor mezelf eigenlijk pas weer sinds ik in de bibliotheek werk. Ik lees zelf veel via mijn ereader en heb daar een kobo plus abonnement. Maar een van de voordelen van werken in de bibliotheek is dat je ook meteen lid bent. Ik gok zo maar eens dat ik dus weer meer papieren boeken ga lezen.

Welk onbekender kinderboek zou je anderen aanraden?

Het boek en dat doen we dus van Jean Reidy. Een boek over een stel dieren die in een week een speeltuin bouwt. Mooie prenten en voor peuters die gek op dieren en bouwterreinen een erg aansprekend boek. Leuk dus!

Maaike schrijft op img_20180909_1516045852729085792965659-291x300 Favoriete kinderboeken tag Lifestyle Ouderschap

Wie is je favoriete kinderboekenschrijver/schrijfster?

Ik denk dat dat toch Annie MG Schmidt of Thea Beckman zijn. Klassiekers vind ik op het gebied van kinderboeken. Natuurlijk niet de orginineelste keuzes, maar wel heel veel mooie boeken van hen.

Lees ook: Elmer

Gebruik je stemmetjes tijdens het lezen?

Soms, maar ik vind dat vaak lastig om in het verhaal vol te houden. Ik doe meer met intonatie denk ik als met echt stemmetjes. De kinderen vinden het vaak wel erg leuk.

Wat is je beste voorleestip?

Kies een boek wat zowel jou als je kind aan spreekt. Leesplezier is het belangrijkste en daarmee bereik je het meest. Je kind merkt het wel als jij er geen plezier in hebt. Oh en maak er een gewoonte van om voor te lezen. Het is zo belangrijk, zowel bij jonge kinderen als oudere, eigenlijk de hele basisschool wel.

Lees jij veel voor? Zouden jullie een artikelen over voorlezen en voorleestips ook graag willen lezen?

Ik tag Minke, Marieke en Sylvia om de tag ook in te vullen!

Maaike schrijft op kinderboeken Favoriete kinderboeken tag Lifestyle Ouderschap

12 reacties

  1. Wat leuk dat je de tag hebt ingevuld!
    Ik ben gek op Annie M.G. Schmidt, zeker bij kleinere kinderen. En wat je tip betreft: denk inderdaad dat het heel belangrijk is dat je het boek zelf ook leuk vindt. Anders is het niet te doen.

  2. Leuk! Ook echt een tag die op mijn blog zou passen met alle kinderboeken recensies hahaha… Ik ben dol op boeken en voorlezen! Gezellig samen zonder electronica.

  3. Super leuk deze tag! Wij vinden voorlezen heel belangrijk, omdat het goed is voor de taalontwikkeling en proberen het daarom ook dagelijks wel te doen. Meestal voor het slapen gaan, al hebben ze hier nu van die zoekboeken ontdekt die ze ook graag doen voor het slapen gaan dus nu wisselen we het af.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.