Maaike schrijft op IMG_20170801_35147 Hoe gebruik je wasbare luiers? Ouderschap Producten

Hoe gebruik je wasbare luiers?

Al sinds ik fanatieker blog schrijf ik regelmatig over wasbare luiers. Ik schreef over welke luiers ik zelf gebruik, zowel wasbaar als wegwerp, maar natuurlijk ook een aantal reviews over verschillende wasbare luiers. De laatste tijd kreeg ik al een aantal keer de vraag gehad over hoe gebruik je wasbare luiers eigenlijk en dat wil ik in dit artikel toelichten.

Maaike schrijft op 2017-06-05-18.34.44 Hoe gebruik je wasbare luiers? Ouderschap Producten

Wat heb je nodig om wasbare luiers te gebruiken?

Om op een fijne manier wasbare luiers te kunnen gebruiken heb je een aantal dingen nodig. Deels is dit ook persoonlijke voorkeur natuurlijk, maar ik denk wel dat wat ik gebruik het meest voorkomt. Hieronder een lijstje met deze producten.

 • Om met de meest overduidelijke te beginnen: je hebt luiers nodig, ongeveer 24 wordt geadviseerd als je fulltime wasbare luiers wilt gebruiken. Tweedelig zoals bijvoorbeeld little lamb waarbij je een losse luier en een overbroekje hebt of een luier waar alles bij elkaar zit, een all in one (totsbots easyfit bijvoorbeeld, die review volgt nog) of een snap in one waarbij je het absorberende materiaal in het overbroekje klikt, de bestbottom en totsbots peenut zijn hier voorbeelden van. Een vierde optie zijn pocketluiers zoals de applecheeks. Er zijn echt nog ontzettend veel meer merken, maar vrijwel alles kan je vallen onder deze soorten luiers.
 • Inlegdoekjes van papier of fleece.
 • Een luieremmer op de plek waar je verschoond.
 • Twee wasnetten voor in de luieremmer.
 • Een waterdichte en luchtdichte zak waarin je gebruikte luiers mee kunt nemen als je niet thuis bent.
 • Poederwasmiddel wat geschikt is voor luiers. Ik gebruik formil color poeder van de lidl.
 • Eventueel romperverlengers, maar een maatje grotere rompers werken ook.

Er zijn nog wel meer producten die je kunt gebruiken. Er bestaan bijvoorbeeld ook wasbare billendoekjes, maar die gebruik ik zelf niet.

Maaike schrijft op 2017-06-14-09.01.46 Hoe gebruik je wasbare luiers? Ouderschap Producten

En dan, hoe gebruik je wasbare luiers nou?

En dan heb je een berg spullen in huis, hoe gebruik je wasbare luiers dan? Ik heb in de kast een mandje met luiers liggen die al voorgevouwen zijn. Het grote voordeel hiervan is dat je net zoals bij wegwerpluiers je gewoon een schone luier kunt pakken als je moet verschonen. Wat ik wel handig vind is om te zorgen dat je 2 overbroekjes in gebruik hebt op een dag. In principe hoef je alleen de delen te verwisselen die vocht opnemen, maar als je overbroekjes afwisselt hoef je niet aan de vieze dingen te zitten.

Goed, ik verschoon een luier. Hierbij let ik op dat alle absorberende stof in het overbroekje zit en verder werkt het vergelijkbaar met wegwerpluiers.

De vuile luier gaat in de luieremmer met wasnet, het eventuele overbroekje hang ik uit zodat het fris blijft ruiken. Als ik een poepbroek verschoon gaat de papieren inlegger met de ontlasting de vuilnisbak in, als het alleen urine is was ik de papieren inlegger gewoon mee. Mocht ik het idee hebben dat het overbroekje niet schoon genoeg meer is gaat deze natuurlijk ook in de was. Aan het einde van de dag doe ik dat sowieso.

In principe verschoon ik wasbare luiers om de 4 uur, behalve als er gepoept is. De meeste luiers houden een stuk langer, maar ik vind het ook wel zo fris.

Maaike schrijft op IMG_20170801_35147 Hoe gebruik je wasbare luiers? Ouderschap Producten

Het wassen van wasbare luiers

Als mijn luieremmer vol is gooi ik de luiers in de wasmachine met wasnet en al. Ik gebruik een lang wasprogramma met voorwas en extra water. Er zit niet heel veel ontlasting in de luiers, want het meeste wordt opgevangen door het inlegdoekje, maar je voorkomt soms een beetje poep niet dus veel en goed spoelen is belangrijk.

Na het wassen hang ik de luiers op. Het liefst buiten in de zon, eventuele vlekken bleken er dan heel mooi uit. Mocht het weer heel slecht zijn doe ik alles behalve de overbroekjes ook wel eens in de droger, want het duurt erg lang in een vochtige omgeving voordat de dikke lappen droog zijn.

Als alles droog is zet ik in een paar minuten de luiers weer in elkaar en leg alles weer klaar voor gebruik en begint het rondje weer van voor aan.

Waar koop je wasbare luiers?

Wasbare luiers zijn er in vele soorten en maten. Wat voor luiers je prettig vind is persoonlijk en ook afhankelijk van hoe goed de pasvorm van de luier aansluit bij je kindje. Ik schrijf natuurlijk reviews en daarin is heel wat informatie te lezen, maar het is helaas geen garantie dat ze jou ook bevallen.

Wil je budgetluiers zou ik je persoonlijk aanraden om tweedehands luiers te kopen. Er zijn op facebook in ieder geval 2 groepen waar je goed kunt kopen en verkopen: Wasbaar Nederland en luiermarkt. Een andere goedkope optie zijn luiers uit China laten komen via bijvoorbeeld aliexpress. Mijn ervaring is dat dit vaak toch minder fijne luiers zijn en je weet al helemaal niet over hoe de luiers geproduceerd zijn en in welke omstandigheden. Of je dat uitmaakt zal je zelf moeten bepalen, maar het is voor mij een reden om daar niet zomaar te kopen.

Verder zijn er een aantal fijne webshops waar je wasbare luiers en toebehoren kunt kopen. Hieronder staan er een aantal. Dit is absoluut geen complete lijst, maar wel een begin, deze webshops heb ik zelf goede ervaring mee of ken ik mensen die er goede ervaring mee hebben.

In Nederland
In Belgie

Een ander leuk artikel over wasbare luiers en vooral de kosten hiervan is deze op online opvoeden. Ook zij geeft een aantal voordelen van wasbare luiers, een leuke aanvulling op dit artikel denk ik. Malou schrijft ook over haar eerste ervaring met wasbare luiers, ook dat is een leuk artikel om te lezen als aanvulling.

Dit was een beknopt antwoord op de vraag hoe gebruik je wasbare luiers. Ik heb er nog veel meer over te schrijven of zeggen dus dat zal ik in volgende blogs doen naast de reviews die natuurlijk ook blijven verschijnen. Heb je nog vragen of specifieke dingen die je wilt weten hoor ik dat ontzettend graag! Dan zal ik deze in een van de blogs behandelen!

16 reacties

 1. Poe wat een informatie. Ik moet eerlijk bekennen dat ik in mijn omgeving nog niemand heb gehoord over wasbare luiers. Het is wel een hele duurzame oplossing.

 2. Ik heb zelf nog geen kindertjes maar mensen in mijn omgeving wel en ik moet eerlijk zeggen dat ik er wel eens over heb nagedacht. Mocht ik ooit zelf kinderen krijgen wil ik dan inderdaad met wasbare luiers aan de gang gaan? Mocht het ooit zover zijn dan ga ik er nog eens goed naar kijken, maar jouw site bevat in ieder geval al super veel informatie.

 3. Ik hoorde al heel veel over wasbare luiers. Het enige wat zorgt dat ik ze niet gebruik? Ik heb nog geen kinderen :p. Hopelijk kan mijn mister perfect ook leven met wasbare luiers 😉

 4. Nog nooit gehoord van wasbare luiers. Het klinkt wek enorm duurzaam. Ik weet niet of ik er zelf voor zou kiezen, maar fijn dat een nu meer mogelijkheden zijn. Want luiers zijn niet de goedkoopste.

 5. ik heb er wel al van gehoord. Maar niemand gebruikt ze in mijn omgeving. Wel een heel handig artikel. Ik heb zelf nog geen kinderen. Wie weet gebruik ik ze dan wel.

 6. Wat een fijne blog om te lezen! Dit vroeg ik me dus serieus al een tijdje af! Vraag me wel af of het nou echt goedkoper is… 24 luiers, inleggers etc kost toch ook best wat geld. En extra wassen…

  1. Ik snap echt niet die wegwerp zwemluiers inderdaad, zo kansloos eigenlijk. Ik snap dat mensen geen zin hebben in het werk van wasbaar, maar zwemluiers snap ik wel heel goed.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.