Maaike schrijft op IMG_20171124_113220 Kinderfeestje escaperoom Ouderschap

Kinderfeestje escaperoom

Ik heb weer iets nieuws op Maaike schrijft op. Ik heb een gastblog! Joyce vertelde laatst over het kinderfeestje waar ze over aan het denken was en ik was ontzettend enthousiast over haar idee: een escaperoom als kinderfeestje. Ik vind escaperooms heel erg leuk dus ik ben heel benieuwd hoe dit voor kinderen uitwerkt. Lees hier haar ervaring.

Even voorstellen

Nou voor alle dingen is een eerste keer en voor nu is dat het schrijven van een blog. Ik ken Maaike al heel wat jaren via een forum en inmiddels hebben we samen al een paar winacties via mijn bedrijfje Made with Joy gedaan, maar naast dat alles ben ik ook mama van 3 geweldige jongens.

Het idee

En als je kids groter worden dan komen daar ook dingen bij kijken als verjaardagsfeestjes. En toen ik zo eens aan het zoeken was wat ik nu wilde gaan doen voor onze oudste zoon die 8 werd, was ik aan het heen en weer appen met Maaike voor ideetjes.

Eigenlijk was al heel snel duidelijk dat ik het idee van een escaperoom graag wilde doorvoeren. Mede doordat we tijdelijk een kamer leeg hebben staan leek me dit ideaal om thuis te doen. Maar hoe begin je nu daaraan? Ik ga je in deze blog wat meer vertellen over hoe ik het heb aangepakt en hoe je zelf evt een escaperoom kan maken in je eigen huis.

Heel veel google

Om te beginnen heb ik veel gegoogled naar Escaperooms. Er zijn in Nederland steeds meer kinder escaperooms, maar aangezien ik het dit jaar wat meer low budget wilde houden viel dat af. Daarnaast zijn er een aantal kant en klaar pakketen. De een wat uitgebreider dan de ander. Waar ik tegenaan liep was de leeftijdsgrens. Mijn zoon werd 8, maar driekwart van zijn schoolvriendjes is net 7 jaar. Dus daar moest rekening mee gehouden worden.

Ik kwam uiteindelijk terecht bij feest idee voor jou. Hier kon ik een pakket bestellen en het enige wat ik dan verder nodig had, was een kamer, papier en pennen. Nou dat leek mij wel wat. De richtleeftijd was 7-12 jaar voor 3-7 spelers. Wij hadden 6 jongens uitgenodigd, inclusief de jarige 7, dus perfect.

Maaike schrijft op IMG_7496-e1512314622682 Kinderfeestje escaperoom Ouderschap
Maaike schrijft op IMG_20171124_113213 Kinderfeestje escaperoom Ouderschap

Voorbereiding

Ik kreeg het pakket thuis geleverd, met een duidelijk script, een antwoordvel voor alle puzzels en per onderdeel de puzzels in een hoesje gestoken. Vooraf hebben mijn man en ik het hele script doorgenomen en alle puzzels bekeken of het te doen was. Wij dachten dit moet wel lukken maar is pittig.

Op de dag zelf hebben wij de kamer aangekleed met afzetlint (is bij te bestellen bij het pakket) en hebben we wat attributen opgehangen om sfeer te creëren. Het speelde zich namelijk af in een speelgoedschuurtje. De puzzels van het eerste deel hebben we een beetje verstopt en toen kon het feest beginnen.

Maaike schrijft op 20171124_112556-e1512314723133 Kinderfeestje escaperoom Ouderschap
Maaike schrijft op 20171124_112633-e1512314735994 Kinderfeestje escaperoom Ouderschap
Maaike schrijft op IMG_20171124_113225 Kinderfeestje escaperoom Ouderschap
Maaike schrijft op 20171124_112653-e1512314691601 Kinderfeestje escaperoom Ouderschap

Zouden ze ontsnappen?

De jongens begonnen heel enthousiast aan de puzzels. De een moeilijker dan de ander. Maar na een half uur hadden ze de eerste code ontcijferd. Daarna volgde het 2e, langere deel. Hierin zaten veel puzzels. Langzaam aan merk je dat er wat jongens beginnen af te dwalen, de aandacht verliezen en beginnen te stoeien. Wat je ook ziet is de groepsdynamiek. De leiders, de groepsmensen, de puzzelaars, de toeschouwers. Mooi om te zien.

Gemiddeld staat er 1 uur voor het feestje. Nou die tijd hebben we ruimschoots overtroffen. Ze deden er uiteindelijk met veel hulp 1,5 uur over. Toen ze de kamer eindelijk uit kwamen, waren ze blij, opgelucht maar toch ook wel trots dat ze het gehaald hadden. Hun conclusie? Super leuk maar wel erg moeilijk.

 

Maaike schrijft op IMG_7481-e1512314708641 Kinderfeestje escaperoom Ouderschap
Maaike schrijft op IMG_7489-e1512376577529 Kinderfeestje escaperoom Ouderschap
Maaike schrijft op IMG_20171124_113220 Kinderfeestje escaperoom Ouderschap

Terugblik

Mocht ik ooit weer een escaperoom doen zou ik het wel iets anders aanpakken. De sfeer was goed, het pakket was handig, maar voor deze leeftijd echt te moeilijk. Ik denk dat om kinderen echt erbij te houden ze iets meer actievere dingen moeten doen, zoals slotjes opmaken, dingen opzoeken, filmpjes bekijken en dergelijke. Nu was het een en al puzzelen en als je daar niet van bent dan is de aandacht snel weg. Het pakket van feest idee voor jou was wel echt heel compleet, ik heb zelf verder echt niets hoeven doen en dat was op zich wel heel relaxt. Ook qua kosten is dit prima te doen.

Algehele conclusie: Escaperoom als kinderfeestje doen? Ja zeker aan te raden, maar kijk goed naar de leeftijd en de samenstelling van je groep.

Hebben jullie wel eens een escaperoom gedaan? En een escaperoom als kinderfeestje zou je dat zien zitten?

12 reacties

  1. Super leuk dit zeg! Dat je het ook gewoon thuis kunt doen en niet persee naar een escape room hoeft echt gaaf. Zelf heb ik dit ooit met het werk gedaan, maar ik kan me voorstellen dat kinderen opsluiten iets te heftig is…

  2. Dat lijk me super leuk! Ik denk inderdaad als er meer interactief zoals slotjes zou zijn dat je de jongens nog meer hun aandacht er bij zou houden. Stiekem wil ik ook zo’n feestje…

  3. Wat een ontzettend leuk idee. Een half jaar geleden met collega’s een escaperoom gedaan als teamuitje. Pittig, maar wat is dát leuk. Toevallig met de schoonfamilie er dit weekend over gehad en dat het zo jammer is dat de kinderen nog te jong zijn om dit als familieuitje te doen. Maar zoiets zelf organiseren is misschien wel de uitkomst. Nooit over nagedacht. Leuk!

  4. Ik ben dol op escaperooms! Wat gaaf dat je dit ook als kinderfeestje kan doen. Hier in de buurt is ook een kant en klare escaperoom hoorde ik laatst. Super leuk!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.