Een tijdje geleden las ik op Jill’s life de studententijd tag. De originele tag komt van trendbubbles. Ik neem jullie mee naar de tijd dat ik aan het studeren was, welke studies ik heb gedaan en hoe mijn leven er toen uit zag.

Wat heb je gestudeerd? Welke studies(s)?

Na de havo ben ik een orienterende propedeuse gedrag en maatschappij gaan studeren. Hiermee heb je een algemeen propedeusejaar waarna je een keus maakt tussen vier studies die je dan in normale tijd afmaakt. Ik koos na dit jaar voor sociaal pedagogische hulpverlening. Een leuke studie die ik echter niet heb afgemaakt, vooral door persoonlijke omstandigheden.
Na een paar jaar gewerkt te hebben ben ik weer gaan studeren, dit keer de pabo, leerkracht basisonderwijs dus.

Waar heb je gestudeerd?

Mijn eerste studie heb ik aan de hogeschool Rotterdam gedaan, de tweede aan Inholland Den Haag.

Als je nog een keer een studie mocht kiezen zou je dan weer hetzelfde gaan studeren?

Ja en nee, qua inhoud en werk absoluut. Hoewel ik altijd wel het idee had om nog door te gaan voor een master of een studie pedagogische wetenschappen. Maar ik denk wel dat mijn huidige studie niet makkelijk is om met mijn beperkingen werk mee te vinden. In dat opzicht had ik graag iets anders gestudeerd.

Studentenhuis of thuis?

Tijdens sph woonde ik deels in een studentenhuis, later in een woning van de woningbouw, een zogenaamde duo-woning. Ik had mijn eigen woon- en slaapkamer en deelde de voordeur en keuken, douche en toilet met een huisgenoot. Net weer iets anders dus.
Tijdens de pabo woonde ik al samen in een koophuis. 😉

Wat voor bijbaantjes(s) deed of doe je?

Ik heb veel in de zorg gewerkt. Zowel gehandicaptenzorg als ouderenzorg. Ook heb bij het leger des heils gewerkt met verslaafde prostituees, in kindertehuizen en kinderdagverblijven.
Veel studiegerelateerd als bijbaantje gehad dus.

Wat is je favoriete studentenmaaltijd?

Een simpele pasta of gebakken aardappeltjes met groente en een hamburger. Veel simpel en makkelijk eten wat bij voorkeur ook erg goedkoop was..

Ben je lid (geweest) van een studentenvereniging?

Nee, ik had er eigenlijk geen zin in. Ik heb trouwens wel bij de sph de introductieweek georganiseerd met een aantal anderen.

Is lid zijn van een studentenvereniging een meerwaarde voor je studententijd?

Voor mij niet. Ik kan me best voorstellen dat voor sommigen dat wel is, maar ik had genoeg andere dingen die ik leuk vond. Daarnaast was ik niet iemand die graag in de kroeg hing en bier dronk en dat is toch wel wat erbij hoort. Een leuke vereniging die bijvoorbeeld iets met theater deed had ik denk ik wel leuk gevonden.

Wat is jouw beste krap bij kas oplossing?

Uhm, meer werken geloof ik. Ik werkte veel via het uitzendbureau en kreeg een week later uitbetaald dus als ik krap zat werkte ik wat meer. Verder heel simpel eten, goedkoop broodbeleg als smeerkaas of pindakaas eten.

Waaraan had je als student een hekel?

Vakken die ik nutteloos vond en weinig van leerde. Prima om te studeren, maar dan wel graag iets nuttigs.

Welke Irritante vraag wil(de) je als student niet horen?

“Je bent zeker de hele dag aan het knippen en plakken op de pabo?” Zo irritant, alsof je als juf of meester niet meer moet kunnen. Natuurlijk was je ook soms creatief bezig, maar het was ook een studie met inhoud waarbij je je hele studie door stage liep. Ik vond de pabo niet moeilijk, het was wel veel werk

Is je studententijd de leukste tijd van je leven?

Niet speciaal. Het was een leuke tijd hoor, maar tijdens sph heb ik het ook heel erg zwaar gehad. Toen ik op de pabo zat leefde ik eigenlijk niet meer het leven van een student. Het was wel een stuk leukere tijd als de sph voor mij.

Voelde je jezelf wel eens eenzaam?

Niet specifiek. Heeft dat dan met studeren te maken?

Wat was het moeilijkste vak van jouw studie?

Poeh, geen idee, als ik kijk naar het enige vak wat ik ooit herkanst heb Nederlands als tweede taal, maar ik gok dat dat met slechte voorbereiding te maken had.
De meeste mensen vinden de rekentoets erg moeilijk, maar die had ik snel en probleemloos gehaald.

Heb je iets aan je studie gehad?

Ja absoluut! Sowieso toen ik nog wel als leerkracht werkte natuurlijk, maar ook nu met jonge kinderen merk ik echt wel dat ik een pedagogische achtergrond heb en soms dingen weet die heel handig zijn. Voorbeeldje hier van was dat C aan het tellen was en M zich afvroeg of dit wel goed was (door elkaar enzo), ik weet gewoon hoe dat werkt en dat dat een normale fase is.

Leuk om zo eens terug te kijken op mijn studententijd. Wat hebben jullie gestudeerd? En hoe beviel dat?

De afbeeldingen komen van www.pixabay.com

13 reacties

 1. Nicole Orriëns op juni 29, 2017 om 9:49 am

  Ik heb psychologie gestudeerd in Utrecht en die studie ook behaald. Ik vind het altijd interessant wat mensen beweegt!

 2. Jill op juni 29, 2017 om 10:23 am

  Super leuke antwoorden! En grappig dat je ook de pabo hebt gestudeerd! Hoe toevallig. Ik herken zoveel dingen..

 3. Jess op juni 29, 2017 om 9:43 am

  Leuke tag om eens over na te denken. Ik zou bij sommige vragen toch even diep moeten nadenken

 4. Desiree Castelijn | Trendbubbles op juni 29, 2017 om 9:48 am

  Erg leuk om je tag te lezen. De vragen heb ik verzonnen, maar ik moet je bekennen dat ik hem zelf nog niet heb ingevuld. Dat moet maar eens tijd worden. De vraag over eenzaamheid heb ik erin gezet omdat ik in veel verhalen over andere studenten dit thema tegenkwam. Niet altijd is alleen op kamers gaan even leuk. Soms kan het best een overgang zijn. Ik heb zelf denk ik ook wel dagen erbij gehad dat ik me een beetje remi voelde, maar als je eenmaal weer tussen je medestudenten bent is dat dan gelijk weer over.

  • Maaike1982 op juni 29, 2017 om 8:12 am

   Leuk om te lezen waarom je dat hebt gedaan! Ben ook benieuwd naar jouw antwoorden?

 5. Madelon.. op juni 29, 2017 om 8:09 pm

  Wat een leuke tag! Ik moet erg lachen om je antwoorden. Wie weet neem ik hem nog eens over. Dan hoor je het natuurlijk

 6. Blog & Beauty op juni 29, 2017 om 6:42 pm

  Leuk om te lezen, ik hou wel van TAGS. Ik heb een opleiding gevolgd tot directie secretaresse / management assistent. Interessant om te lezen wat jij hebt gedaan.

 7. Bianca op juni 29, 2017 om 7:20 pm

  Leuk om met deze tag je wat beter te leren kennen, ik heb zelf niet gestudeerd dus het is geen tag die ik zelf zou invullen x

 8. Fleur op juni 29, 2017 om 7:38 pm

  Leuke tag. Ik vond mijn studententijd erg leuk en denk er met plezier aan terug.

 9. Miryam op juli 2, 2017 om 9:20 am

  Wat een leuke tag!! Heb m even opgeslagen. Leuk om zo terug te kijken op een bijzondere tijd. Misschien ga ik m s doen, dan laat ik het weten.

Laat een reactie achter