Tbt: diagnose kanker stellen

Gepubliceerd door Maaike op

Na de inleiding over mijn vader en mijn broer vertelde ik vorige week over het ontdekken van een knobbel in mijn hals. De huisarts had wat onderzoek gedaan, vermoedde toen al kanker en toen dat geen duidelijkheid gaf werd ik doorgestuurd naar het ziekenhuis. Over hoe de diagnose kanker gesteld werd bij mij lees je in deze serie van turn back time.

Eerste bezoek

Op maandag 11 januari 2010 word ik in het ziekenhuis verwacht bij een hematoloog, een arts gespecialiseerd in bloedziekten.
Die dag werd er meteen een punctie met een naald genomen uit, inmiddels, een van de knobbels. Hiermee konden ze zien of de cellen uit de lymfeklier kwamen of bijvoorbeeld uit mijn borst of lever. Verder werd de rest van de week gepland.
Dinsdag meteen ct-scan en uitslag punctie, woensdag gesprek met oncologisch chirurg en dan donderdag de operatie om een biopt te nemen voor verder onderzoek.
Heel veel ineens tegelijk en met hoge snelheid. Dan ga je je toch wel echt zorgen maken als er zo veel haast is. Gelukkig bleek uit de punctie dat de cellen uit de lymfeklieren kwamen en was dit geen uitgezaaide borstkanker.

Verjaardag

Op donderdag volgde de meest bizarre verjaardag ooit. Ik had een dagopname in het ziekenhuis en werd geopereerd. Er werd uit een van de knobbels een stuk weefsel gehaald om daarmee vast te stellen wat er aan de hand was.

Zo bizar, op zo’n dag moet je je geboortedatum heel wat keren zeggen en wordt je elke keer gefeliciteerd. Ik was echter totaal niet met mijn verjaardag bezig.

Afgezien van lang wachten op een kamer met dames met knie- of heupproblemen verloopt de dag voorspoedig en gaat de operatie prima.

Lang wachten voor mijn gevoel

Dan is het wachten. Ik heb 2 weken later een afspraak gekregen, want veel doen moeten op kweek en dat kost nou eenmaal tijd. Mocht er eerder een diagnose zijn zou mijn arts bellen.

Een rare week volgt. Mijn vriend en ik merken steeds meer dat we echt de rest van ons leven willen delen en besluiten op een ochtend in bed dat we willen gaan trouwen dit jaar. Dubbel, zo blij vanwege dit besluit en zo bang voor wat gaat komen en of we daar wel van kunnen genieten.

Diagnose kanker

Op donderdag 21 januari heb ik met een vriendin afgesproken. Even afleiding en met iets anders als wachten bezig zijn. Dat werkt inderdaad prima.

Tot vlak voor het eten mijn telefoon gaat met een onbekend nummer. Ik neem op en het blijkt mijn arts te zijn. Ondanks dat het nog maar een week geleden is dat het biopt is afgenomen heeft hij al een diagnose. Ik heb Hodgkin lymfoom, stadium, dus hoe ver de ziekte gevorderd is moet nog bepaald worden.

Ik krijg een pet-scan om het stadium te bepalen en aan de hand hiervan ook de behandeling. Dit gebeurd in de week erna. Een pet-scan moet je een infuus waar een bepaalde stof wordt ingespoten en dan een uur stil liggen. Op de scan worden de kankercellen dan zichtbaar. Hiermee weten ze heel precies waar het zit en aan de hand daarvan kan het stadium bepaald worden.

Ik heb de diagnose kanker. Ik heb Hodgkin lymfoom 2a.


19 reacties

Kreanimo · 02/07/2017 op 06:19

Oh… ik zit hier met kriebels!
Al weet ik uit je inleiding dat je ‘genezen’ bent.
Niet makkelijk om dit allemaal terug op te schrijven, denk ik!

Je herleeft het zo een beetje hè.
Kreanimo onlangs geplaatst…Lentefavorieten Crea-Cross 2017 : receptenMy Profile

    Maaike · 02/07/2017 op 06:21

    Ja een beetje wel. En inderdaad het gaat goed met me en ik ben al jaren schoon. Maar ik kan me voorstellen dat dit dan toch indruk maakt.

JUDITH · 02/07/2017 op 07:32

Wat een stress ik vergeet de diagnose bij mijn moeder ook nooit meer. Schoon of niet is toch een hartverzakking momentje

Amanda · 02/07/2017 op 09:34

Jeetje wat een verhaal, wat dapper dat je dit wilt en kunt delen!

esther perfors · 02/07/2017 op 10:07

Bij het woord kanker valt er altijd een grote plens van verdrietige gevoelens over mij heen. Alleen bij het woord al. Zoveel lading heeft het! Wat krachtig dat je er over schrijft en hoe fijn dat je nu schoon bent en dat al geruime tijd. Kanker is een ziekte waar we op den duur allemaal mee zullen moeten leven, een ziekte die net als vele anderen chronisch zal worden…
esther perfors onlangs geplaatst…Give-away! César bij de dierenarts van LillyputiensMy Profile

Sandra · 02/07/2017 op 10:49

Jeetje wat heftig. Het is een van die dingen waar ik zo bang voor ben… 🙁

Priscilla · 02/07/2017 op 11:53

Jeetje, wat een heftige periode moet je achter de rug hebben. Dapper van je dat je deze herinneringen en spinsels over je ziekte met ons wil delen.
Priscilla onlangs geplaatst…Opgemaakte verzorgingsproducten van juni 2017My Profile

Ellen · 02/07/2017 op 14:21

Zo, wat heftig om te lezen zeg! Heel dapper dat je dit op je blog met ons wilt delen! Gelukkig ben je weer helemaal schoon. x

Maryke · 02/07/2017 op 18:30

Heel heftig!!! Mooi dat je dit kunt en wilt delen…

Lisette · 03/07/2017 op 08:00

Wat een heftig verhaal! Wat stoer dat je het nu kan delen. Dat zal niet mee vallen en je hebt heel wat achter de rug…
Lisette onlangs geplaatst…Favoriete Koopjes Uit De Folders! #3My Profile

Fleur · 03/07/2017 op 10:40

Heftig hoor! Zeker als dit ook allemaal rond je verjaardag speelt, erg dubbel
Fleur onlangs geplaatst…Mamachallenge 2017 – Wij doen weer mee!My Profile

Marguerita · 03/07/2017 op 10:48

Wat heftig…. en op je verjaardag onder het mes ook nog eens, nee daar was je natuurlijk totaal niet mee bezig… pfff
Marguerita onlangs geplaatst…De babykamer van… LiesbethMy Profile

Mariska van Heel · 03/07/2017 op 14:46

Allereerst super fijn dat je nu schoon bent en kunt genieten van je gezin. Ik kan me er alles en ook eigenlijk niets bij voorstellen. De ziekenhuis bezoeken, de onzekerheid heb ik ook allemaal meegemaakt. De uitslag kanker daar kan ik me niets bij voorstellen. Fijn dat je die momenten met ons wilt delen, dank je wel.

Jess · 07/07/2017 op 10:23

Ik heb er geen ervaring mee, maar wat moet dit verschrikkelijk zijn. Moedig om je verhaal te delen met ons

tbt: eerste chemokuur | Maaike schrijft op · 15/10/2017 op 14:14

[…] vorige week te hebben geschreven over het stellen van de diagnose kanker en hoe dat bij mij in zijn werk ging vertel ik nu hoe het allemaal verder ging qua onderzoeken en […]

Wat kan je doen als iemand ernstig ziek is | Maaike schrijft op · 08/01/2018 op 06:01

[…] nog geen idee naar chemokuren, operatie en geen idee welke behandelingen nog meer. De week dat mijn diagnose gesteld werd was ook maandag ziekenhuis, dinsdag weer, donderdag operatie en de week erna, vanwege […]

Gastblog: Linda heeft een eetstoornis | Maaike schrijft op · 16/01/2018 op 06:04

[…] een medisch probleem hebben hoe ze hiermee om gaan. Dit naar aanleiding van mijn eigen verhaal over kanker.  Ik vind het zelf erg interessant om te lezen en ik denk dat dit iets toevoegt aan Maaike schrijft […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: