Tbt: diagnose kanker stellen

Na de inleiding over mijn vader en mijn broer vertelde ik vorige week over het ontdekken van een knobbel in mijn hals. De huisarts had wat onderzoek gedaan, vermoedde toen al kanker en toen dat geen duidelijkheid gaf werd ik doorgestuurd naar het ziekenhuis. Over hoe de diagnose kanker gesteld werd bij mij lees je in deze serie van turn back time.

Eerste bezoek

Op maandag 11 januari 2010 word ik in het ziekenhuis verwacht bij een hematoloog, een arts gespecialiseerd in bloedziekten.
Die dag werd er meteen een punctie met een naald genomen uit, inmiddels, een van de knobbels. Hiermee konden ze zien of de cellen uit de lymfeklier kwamen of bijvoorbeeld uit mijn borst of lever. Verder werd de rest van de week gepland.
Dinsdag meteen ct-scan en uitslag punctie, woensdag gesprek met oncologisch chirurg en dan donderdag de operatie om een biopt te nemen voor verder onderzoek.
Heel veel ineens tegelijk en met hoge snelheid. Dan ga je je toch wel echt zorgen maken als er zo veel haast is. Gelukkig bleek uit de punctie dat de cellen uit de lymfeklieren kwamen en was dit geen uitgezaaide borstkanker.

Verjaardag

Op donderdag volgde de meest bizarre verjaardag ooit. Ik had een dagopname in het ziekenhuis en werd geopereerd. Er werd uit een van de knobbels een stuk weefsel gehaald om daarmee vast te stellen wat er aan de hand was.

Zo bizar, op zo’n dag moet je je geboortedatum heel wat keren zeggen en wordt je elke keer gefeliciteerd. Ik was echter totaal niet met mijn verjaardag bezig.

Afgezien van lang wachten op een kamer met dames met knie- of heupproblemen verloopt de dag voorspoedig en gaat de operatie prima.

Lang wachten voor mijn gevoel

Dan is het wachten. Ik heb 2 weken later een afspraak gekregen, want veel doen moeten op kweek en dat kost nou eenmaal tijd. Mocht er eerder een diagnose zijn zou mijn arts bellen.

Een rare week volgt. Mijn vriend en ik merken steeds meer dat we echt de rest van ons leven willen delen en besluiten op een ochtend in bed dat we willen gaan trouwen dit jaar. Dubbel, zo blij vanwege dit besluit en zo bang voor wat gaat komen en of we daar wel van kunnen genieten.

Diagnose kanker

Op donderdag 21 januari heb ik met een vriendin afgesproken. Even afleiding en met iets anders als wachten bezig zijn. Dat werkt inderdaad prima.

Tot vlak voor het eten mijn telefoon gaat met een onbekend nummer. Ik neem op en het blijkt mijn arts te zijn. Ondanks dat het nog maar een week geleden is dat het biopt is afgenomen heeft hij al een diagnose. Ik heb Hodgkin lymfoom, stadium, dus hoe ver de ziekte gevorderd is moet nog bepaald worden.

Ik krijg een pet-scan om het stadium te bepalen en aan de hand hiervan ook de behandeling. Dit gebeurd in de week erna. Een pet-scan moet je een infuus waar een bepaalde stof wordt ingespoten en dan een uur stil liggen. Op de scan worden de kankercellen dan zichtbaar. Hiermee weten ze heel precies waar het zit en aan de hand daarvan kan het stadium bepaald worden.

Ik heb de diagnose kanker. Ik heb Hodgkin lymfoom 2a.

19 reacties

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge