Maaike schrijft op hospital-840135_640 Tbt: Verder met chemokuren Lifestyle

Tbt: Verder met chemokuren

Deze week ga ik natuurlijk ook weer terug in de tijd, terug in de tijd dat ik kanker had. Vorige week schreef ik over de aanloop naar de chemokuren en de eerste kuur. Nu ga ik verder met chemokuren en hoe dit ging.

Twee weken rust

Na de eerste chemokuur heb ik een week nodig om te herstellen. De week erna voel ik me redelijk goed, maar zijn mijn bloedwaardes laag waardoor ik wel rekening met infectiegevaar moet houden. Weg blijven bij zieke mensen en grote groepen dus. Soms best lastig, maar ik heb weinig keus.
Ik probeer te ontspannen en leuke dingen te doen. Tussen de bedrijven door zijn we ook bezig met trouwplannen maken. Zo dubbel en toch zo fijn om ook met iets positiefs bezig te zijn.

Pruiken passen

Omdat ik vrijwel zeker mijn haar ga verliezen ga ik samen met mijn moeder en vriend pruiken passen. Heel gek om ineens een ander kapsel te hebben, gekke ervaring. Ik zoek een pruik uit waar ik me enigszins lekker bij voel en deze wordt voor me besteld en gereserveerd. Als ik daadwerkelijk mijn haar ga verliezen kan ik bellen voor een afspraak en deze ophalen.
Ik koop ook een zacht mutsje en een paar buffs, omdat ik verwacht dat ik niet altijd een pruik zal willen dragen.

Het is weer woensdag, verder met chemokurenMaaike schrijft op hospital-840135_640-300x200 Tbt: Verder met chemokuren Lifestyle

En dan breekt de woensdag weer aan, tijd voor kuur 1b, oftewel het tweede deel van de eerste kuur. Ik zie er tegen op, maar ik weet ook dat dit moet. Ik heb simpelweg geen keus als ik dit wil overleven.

De kuur verloopt soepel en op wat pijn bij het inlopen van het een bepaalde zak chemo na geen problemen. Geen aderontsteking dit keer of  andere ellende. Natuurlijk ben ik wel weer ziek en is mijn weerstand minder, maar dat hoort erbij.

Pet-scan

Ook kuur 2a en 2b verlopen soepel en zonder noemenswaardige problemen. Ik ben op het moment in de behandeling dat er gevoelsmatig een allesbepalende pet-scan gemaakt wordt. Als de scan schoon is krijg ik lichte behandelingen, of nog 2 keer dezelfde chemo of een keer deze chemokuur en bestraling. Als de scan niet schoon is moet ik een zwaardere chemokuur waar ik veel zieker van ga worden en de lange termijn gevolgen heftiger. Ik weet dan bijvoorbeeld zeker dat ik onvruchtbaar zal worden en dat is met deze avbd-kuur die ik nu krijg maar een kans van 1 op 5.

Het wachten op de uitslag is slopend, ik ben zo bang. Het is allemaal zo veel, de dood van mijn vader een paar maanden geleden, chemokuren, mijn broer die ziek is, mijn vriend die een poging doet om af te studeren.
Mijn hele leven draait om ziek zijn; naar het ziekenhuis, bloed prikken, haaruitval, moe, chemokuren en heel erg veel spanning. Het is teveel en ik wil zo graag normaal leven.

De uitslag

Dan komt de uitslag en wat ik heel erg hoopte word werkelijkheid. Ik ben schoon! Nog niet beter, maar het ziet er goed genoeg uit voor de lichte behandeling. Ik word ingeloot voor de behandeling zonder bestraling. Ik ben er zelf blij mee, want bestraling heeft veel meer lange termijn effecten. Dus ik ga weer verder met chemokuren, nog 2 kuren, dus 4 keer te gaan. Over 8 weken ben ik klaar.

Met deze informatie durven we eindelijk een trouwdatum te plannen. Ik ben begin juni klaar, dus we durven het aan om begin augustus te trouwen. Heerlijk om bezig te zijn met het bedenken hoe we die dag in willen richten. Ik heb in het ziekenhuis tijdens de kuren naar haardecoratie met mijn moeder zitten kijken. Zo’n tegenstelling. Ondanks dat mijn haar dof, droog

 

en dun wordt ben ik niet kaal. Dit tegen alle verwachtingen in. Ik ben er blij mee, behalve een opgezet prednisonhoofd is er niet te zien dat ik kanker heb.

Maaike schrijft op hummel-300x225 Tbt: Verder met chemokuren Lifestyle   Ook kuur 3 en 4 gaan zonder problemen. Vlak voor de laatste keer gebeurd er iets verdrietigs, een van onze katten wordt aangereden en overlijdt. Mijn knuffelkatje wat altijd bij me kwam als ik verdrietig was is er niet meer. Het doet me veel dat ze overleden is.

Desondanks besluiten we heel snel dat we een nieuwe kat erbij willen. Dit wordt een kitten uit het asiel. De dag voor de laatste chemokuur komt hij bij ons. Tijdens de kuur verzinnen we zijn naam. Heerlijk zo’n klein bolletje kat. Hoe verdrietig ook ben over het verlies van de eerste kat, hier wordt ik toch wel blij van.

Klaar met chemokuren!

En dan is het moment dat ik klaar ben met de chemokuren. Ik mag herstellen en een poging doen mijn leven weer op te pakken. Ik ben moe en uitgeput, maar ook blij. Voor mijn gevoel kan ik me nu echt voorbereiden op de bruiloft. Nog 2 maanden te gaan, 2 maanden om weer een beetje op te krabbelen.

De afbeelding van het ziekenhuis komt van www.pixabay.com.

12 reacties

    1. Ik herken het om ook aan de zijkant te staan bij mijn vader en broer (in eerdere delen van turn back time te lezen). Ook dat is zwaar, volgens mijn broer zelfs zwaarder. Ik weet niet of ik dat met hem eens ben, maar het is gewoon moeilijk aan alle kanten.

  1. Eigenlijk vraag ik me af waarom de medische pruiken er vaak zo pruikerig uit zien? Terwijl er zoveel te krijgen is die je echt moet weten zo goed zitten ze. Gelukkig heb jij niet meer nodig!

  2. Jeetje zeg! Ik val bijna om na het lezen van je TBT’s…Hoeveel kan een mens hebben! Wat moet jij een ongelofelijk sterke vrouw zijn zeg! Petje af en wens jou veel gezondheid en kracht toe! ❤️

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.