De laatste tijd, eigenlijk sinds het slaapgebrek een stuk minder is, merk ik dat ik heel erg tijd voor mezelf mis. Ik zorg voor mijn kinderen, doe het huishouden en sinds begin mei blog ik redelijk fanatiek. Dat helpt, maar nog niet genoeg.

Afgelopen jaar

Ik heb het afgelopen jaar een ontzettend zware zwangerschap gehad. Daarna was het gewoon druk met een leven met een peuter en een baby en eigenlijk een beetje overleven door het vele slaapgebrek. Echt tijd voor mezelf miste ik daardoor niet. Soms wel natuurlijk, maar niet zoals nu. Daarnaast heb ik het eerste half jaar heel veel energie gestoken in borstvoeding geven. Ik had ook simpelweg vooral behoefte aan veel bij mijn gezin en vooral R te zijn.

Ruimte

De laatste tijd krijg ik meer energie en daardoor meer behoefte aan Maaike-tijd. De sporadische, ik denk hooguit eens per maand dat ik zonder kinderen iets deed moet echt omhoog. Ik voel me enigszins opgesloten en word soms gek van het mama, mama en mama zijn. Ik ben ook een vrouw, een partner, vriendin en gewoon mezelf. Daarvoor heb ik ruimte voor mezelf nodig, ruimte om even niet te zorgen. Natuurlijk vind ik het leven met mijn kinderen fijn, maar ik merk dat ik uit balans ben.

Voornemen

Ik heb me een aantal dingen voorgenomen om te gaan doen. Als eerste wil ik vaker een paar uur of een dag weg. De eerst volgende keer staat al gepland, zaterdag over een week ga ik met een vriendin een dagje weg. Naar een goede lingeriewinkel, want ik heb geen enkele passende bh meer, lekker door de stad slenteren en ergens lunchen.

Verder wil ik vaker even een uurtje voor mezelf, tijd voor een serie kijken, schrijven, boek lezen of uitgebreid douchen. Meestal douche ik met een van de kinderen en haalt M die er onderuit, daarna snel mezelf wassen. Dat vind ik meestal prima, maar echt ontspannen is het niet, dus daar vaker tijd voor maken.

Ook doordeweeks als M uit zijn werk is (hij begint vroeg en is dus tussen 4 en half 5 klaar) moet er regelmatig even boodschappen gedaan worden. Vaak doet M dat voordat hij thuis komt, maar hij kan natuurlijk ook naar huis komen en dat ik even ga. Niet even spannend, maar wel even iets zonder kinderen om te doen.

Verder wil ik weer iets vaker oppas regelen en zorgen dat M en ik weer wat ondernemen. Hoeft niet altijd heel groot, maar even samen lunchen is al fijn. Al kan ik ook uitkijken naar een dagje sauna of een nachtje in een hotel slapen en even wat langer uit de kindjes zijn.

Een aantal van deze plannen zal ik soms wel wat geduld voor moeten hebben. De plannen rond verhuizen kosten ook veel tijd en energie en dat moet ook doorgaan. Maar dan nog is het goed om te kijken naar wat ik aan kleine dingen kan doen om me iets beter te voelen.

Wat doen jullie aan tijd voor jezelf? Nog goede tips of ideeën waar ik wat aan kan hebben?

De uitgelichte afbeelding komt van https://pixabay.com/

8 reacties

 1. Nicole Orriëns op juni 6, 2017 om 7:20 am

  Ik smacht ook regelmatig naar tijd voor mezelf. Even gewoon helemaal alleen thuis zijn. Ik ben niet iemand die dan ergens naar toe wil. Ik wil vooral gewoon even rust.

 2. cindy op juni 6, 2017 om 6:01 am

  Jep herkenbaar. Nu na 1,5 jaar begint het hoog te zitten dat er geen me-time is want ik ben thuisblijfmama. Gelukkig gaat zoontje 2x per week naar de grootouders aan beide kan maar ja dan moet je in die 2 dagen toch enorm veel doen dat je anders niet kunt zoals strijken, eens grondig kuisen. Dus nu heb ik beslist dat 1 dag klusjesdag word en de andere is volledig me-time.

  • Maaike1982 op juni 6, 2017 om 6:15 am

   Ik heb die luxe van 2 keer per week oppas niet eens. Wel peuterspeelzaal voor de oudste, maar dan is de baby er nog steeds. En inderdaad je komt soms echt nergens aan toe met kleine kinderen!

 3. Bianca op juni 6, 2017 om 7:14 am

  Het is echt belangrijk om regelmatig tijd voor jezelf te nemen. Sinds dat mijn dochter wat ouder is (en meer dingen zelf doet enz) neem ik wat vaker tijd voor mijzelf. Ik merk dat ik daar door een stuk relaxter ben geworden…en dat met een half uurtje – uurtje per dag x

 4. Cassandra op juni 6, 2017 om 7:25 am

  Ik herken een hele hoop. Ik voel mij vaak ook opgesloten. Ik ben dan ook blij dat ik nu een dag tot 2 dagen per week buiten de deur werk in loondienst. Dochter gaat dan naar kdv, ze is enig kind, we hebben geen familie en vriendin (met kids) in de buurt en we vinden dit belangrijk voor haar ontwikkeling. Zo leert ze toch omgaan met kinderen en het delen etc. Ze gaat de ene week 2 dagen en de andere week 3. Zo kan ik toch belangrijke (zakelijke) afspraken maken, een keer naar een event of gewoon even een dag volledig het huishouden doen.

  Omdat we ver wonen hebben wij geen oppas van onze ouders bijvoorbeeld, dat is wel een punt voor ons wat lastig is. We vinden het nogal eng om iemand in te huren en in ons huis te laten bij ons kind en onze spullen. Door alle gedoe in het nieuws ben je toch een stuk voorzichtiger geworden en geloof je niet meer zo goed in de goedheid van een mens, iets wat is echt heel erg jammer vind want ik zou best wel wat vaker (bijvooorbeeld eens in de maand) samen met man weg willen voor een beetje quality time.

  • Maaike1982 op juni 6, 2017 om 11:58 am

   Herkenbaar dat ouders ver weg wonen en dus niet zomaar op kunnen passen. Inderdaad zomaar iemand in huis halen is best lastig. Ik moet er ook echt naar zoeken hoe ik het oplos.

 5. mieke | mieksmind op juni 6, 2017 om 11:40 am

  Tijd voor je zelf is heel belangrijk! ik merk aan een vriendin dat zij daar ook steeds meer behoefte aan heeft nu met de kleine. ook in een relatie tijd voor papa en mama even zonder de kids

 6. Merel op juni 7, 2017 om 4:40 am

  Dit is zo herkenbaar. Echt doen hoor, die tijd voor jezelf nemen. Gisteren liep ik de avondvierdaagse. Onze dochters renden vooruit en wij hebben echt de volle vijf kilometer (en daarna) gekletst. Eenmaal thuis voelde ik me zoveel beter en energieker. Die momenten doen echt goed. Dus al is het een halfuurtje, neem die tijd echt

Laat een reactie achter