Verantwoordelijkheid als blogger

Vorige week had ik op twitter een gesprekje met een andere blogger. Zij was een post op facebook tegen gekomen waarom iemand alternatieve behandelingen tegen kanker promoot en was daar door geshockeerd. Ik ook, zeker om de hoeveelheid likes die dat bericht kreeg, maar ik vind het ook ronduit gevaarlijk. Hoe zit dat met de verantwoordelijkheid als blogger?

Toch klikken

Ik heb toch even op de link geklikt, gewoon omdat ik graag wilde weten wat er geschreven werd. Het ging er over dat tumoren komen door teveel suiker in je lichaam en je om het te genezen een ketonisch dieet moet volgen en onder andere koffie klysma’s moet nemen. Tja, ik had toch echt chemokuren en bestraling nodig en ik denk ook dat dit soort alternatieve beweringen gevaarlijk zijn. Wat nou als iemand zoiets gelooft en dan dus overlijd aan kanker terwijl dat niet nodig is? Nog los van het feit dat ik niet snap dat mensen dit zouden kunnen geloven vind ik dat soort dingen dus gewoon ontzettend gevaarlijk.

Maar wat doe ik dan?

Maar ook ik schrijf over vaccineren of behandeling tegen kanker, ook daarin geef ik natuurlijk mijn manier van omgaan met dit soort onderwerpen. Ik denk hierin alleen wel dat er een verschil zit in je eigen ervaringen vertellen en waarom of het als waarheid vertellen. Natuurlijk vertel ik in het artikel over vaccineren waarom ik er absoluut voor ben en het heel belangrijk vind dat kinderen ingeënt worden, maar ik probeer wel duidelijk te maken dat ik geen expert ben en op welke onderzoeken ik me baseer en waarom. Ik denk dat dat al een behoorlijke nuance geeft in een artikel.

Daarnaast zal ik nooit echte adviezen over gezondheid geven in de zin van je bent zo moe, goh, probeer eens kruid x*, dat helpt beter als chemokuren. Misschien vertel ik wel iets over kruid x en dat ik me daardoor beter voelde, maar ik zou als eerste adviseren naar de huisarts te gaan en uit te laten zoeken wat er met je aan de hand is. Ik ben geen arts, ik ken lang niet al mijn lezers, dus daar waag ik me echt niet aan.

Maaike schrijft op ethics-2991600_640 Verantwoordelijkheid als blogger Lifestyle  verantwoordelijkheid enge adviezen Bloggen

Verantwoordelijkheid als blogger

Maar ook andere gebieden kan je natuurlijk gevaarlijke of slechte adviezen geven. Een diy die niet goed uitpakt, een opvoedadvies wat misschien wel meer kwaad als goed doet en zo zijn er wel meer dingen. Ik denk dat je als blogger altijd een beetje op die grens zit, maar wat ik net al zei schrijven over eigen ervaringen is denk ik prima, maar je voordoen als expert niet. Daarnaast zal je je moeten verdiepen in een onderwerp als je ergens over schrijft. In het geval van het artikel over vaccineren ben ik ook echt wel literatuur in gedoken, heb ik geprobeerd vaccin vrij te lezen en zo mijn mening goed te vormen. Vaccin vrij lezen vond ik trouwens heel lastig, juist doordat het naar mijn mening een hoop onzin bevatte, maar ik vond wel dat ik dit nodig had om goed te kunnen schrijven over zo’n onderwerp.

Voor mij is het allerbelangrijkste bij het schrijven van blogs, denk na over wat je schrijft. Wees je bewust van het feit dat je geen flauw idee hebt wie je blogs lezen en wat er met de informatie gedaan kan worden die je geeft. Zorg er dus voor dat de informatie klopt of in ieder geval van uit jouw ervaring geschreven is.

Karenz schreef hier overigens ook een artikel over wat ik een mooie aanvulling vind op wat ik schrijf.

Hoe denken jullie hierover? Als blogger of als lezer? Heb je nog een aanvulling of andere mening?

*Geen idee welk kruid hoor, maar het is gewoon een fictief voorbeeld. 

De afbeelding komt van pixabay.

14 reacties

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge