Maaike schrijft op dat-ik-je-mis Als je broer jarig zou zijn geweest vandaag Lifestyle

Als je broer jarig zou zijn geweest vandaag

Ongeveer 9 maanden geleden overleed mijn broer. Vandaag zou hij 34 zijn geworden. Maar in plaats daarvan zal hij altijd 33 blijven. Het verdriet over zijn overlijden veranderd, maar ik mis hem nog steeds vaak. Maar wat doe je nu op de verjaardag van je overleden broer of ander persoon van wie je hield.

Ongemerkt voorbij?

Ik merk dat de verjaardag van mijn vader na 9 jaar steeds meer voorbij gaat. De eerste jaren ging ik met zijn vrouw en mijn broer nog wel eens wat eten, maar dat de afgelopen jaren niet meer gebeurd, eigenlijk vanaf het moment dat Cas geboren werd. Ik was 3 dagen voor mijn vaders verjaardag uitgerekend en beviel er 3 dagen na. Oftewel, uitgebreid uit eten en vooral dat plannen zat er niet echt in. Wel spreek ik ieder jaar de vrouw van mijn vader even. En wat miste ik dit keer ook het telefoontje van mijn broer. Die vergat dit soort dagen echt nooit. Maar behalve die telefoontjes gebeurde er weinig.

Vandaag

Vandaag is de eerste keer dat mijn broer jarig zou zijn. Ik ga vandaag samen met mijn moeder eindelijk naar het museum beeld en geluid. Dat zouden we jaren geleden al gaan doen met zijn drieën en ondanks dat ik er een aantal jaar 10 minuten vandaan heb gewoond zijn we nooit geweest. Geen prioriteit, geen tijd of te slechte gezondheid. Maar vandaag gaan we wel. Fijn om samen tijd door te brengen en zonder dat we er heel erg dramatisch over doen wel samen zijn. En ik heb er zin in. Na een heftig en druk jaar een dag met mijn moeder zonder anderen, juist vandaag.

Wat zou je nog meer kunnen doen?

Voor mij is op dit soort dagen aandacht voor mijn dierbaren belangrijk. Je rouwt niet alleen. Ook anderen missen mijn broer. Dat gevoel delen is extra belangrijk op speciale data zoals een verjaardag.

  • Graf of urn bezoeken. Ik moet zeggen dat ik zelf niet ontzettend veel heb met begraafplaatsen om daar te herdenken, maar ik vind het wel een logische dag om er heen te gaan.
  • Muziek luisteren die hoort bij degene die je mist. Ik zou zo Saybia opzetten en aan mijn broer denken.  Of eigenlijk, op een enkel nummer na hoort de muziek van Saybia heel erg bij hem.
  • Soms is het fijn om een kaarsje aan te steken al dan niet bij een foto.
  • Lief voor jezelf zijn. Je mag verdrietig zijn. Koop die mooie bos bloemen, kruip op de bank met een pot thee en een dekentje.
  • Eigenlijk is alles goed. Wil je alleen zijn is het prima, maar als je samen met iemand de dag wil doorbrengen is dat ook goed. Ik schreef net al dat ik vandaag wel samen met mijn moeder ben. Maar het hoeft niet, doe wat goed voelt.
  • Als je bent zoals mijn man zou je dit soort dagen eigenlijk gewoon vergeten. Hij vergeet data, hij vergeet zijn trouwdag, de dag dat zijn vader overleed of jarig was. Het is gewoon niet belangrijk voor hem. Ook dat is natuurlijk prima. Als jij er geen waarde aan hecht is dat natuurlijk ook prima.

Lees ook: Wat vertel je een peuter over de dood? of Maar wat zeg je dan?

Wat zou jij doen op de verjaardag van je overleden broer of ander persoon van wie je houdt?

Maaike schrijft op dat-ik-je-mis-200x300 Als je broer jarig zou zijn geweest vandaag Lifestyle

4 reacties

  1. Ja, het kunnen lastige dagen zijn. Mijn broer gaf niks om zijn verjaardag, dus ik maak er nu hij er niet meer is ook niet een te ingewikkelde dag van. Maar, hoe je ook probeert het een normale dag te laten zijn, het is het niet. Afgelopen keer zijn we een lange wandeling gaan maken. Even lekker buiten in de frisse lucht.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.