Afgelopen vrijdag kwam er in het nieuws dat de vaccinatiegraad steeds lager is geworden. Hierdoor ben ik gaan nadenken over waarom ik mijn kinderen wel laat inenten. Ik vind dit heel belangrijk en wil nu eens mijn gedachten hierover onder woorden brengen. Ik maak me ook best zorgen over deze ontwikkeling en daarom vind ik het goed om me hier extra in te verdiepen.

Waarom wordt er steeds minder gevaccineerd?

In Nederland is op dit moment een tendens gaande dat mensen kritisch kijken naar inenten en ouders steeds vaker bewust kiezen voor niet inenten. Het RIVM weet niet zo goed waar het exact aan ligt. Ze geven in het artikel van de nos aan dat er op internet allerlei non informatie staat en mensen zich hierdoor steeds meer laten leiden.
Daarbij komt ook dat de ziektes waar tegen gevaccineerd wordt steeds minder vaak voor komen, door de vaccinaties, en ouders dit regelmatig als steeds minder ernstig ervaren.
Ik hoor of lees regelmatig iets over schadelijke stoffen die in vaccinaties zouden zitten of bijwerkingen die ernstig zijn. Vaccinaties hebben natuurlijk, hulpstoffen en een kleine hoeveelheid van de ziekte waar tegen geënt wordt, maar de ernstige bijwerkingen zijn 1 op een paar miljoen. De hulpstoffen de er in zitten kunnen in grote hoeveelheden schadelijk zijn, net als water, maar in de juist de kleine hoeveelheden niet, gelukkig.
Zo zijn er natuurlijk nog veel meer redenen te noemen. Ik vind dit een goed artikel dat uitlegt hoe het in elkaar zit en hoe dingen werken.

Hoe werkt vaccineren?

Het idee van vaccineren is dat kinderen beschermd worden tegen ziektes. De kans dat ze deze zullen krijgen wordt dan ontzettend veel kleiner. Met deze kleine kans zijn ook de zwakkere mensen beschermd tegen ziektes als mazelen of polio. In het onderstaande filmpje wordt dat principe goed uitgelegd.

Mijn broer is zelf ernstig ziek en als hij zo’n ziekte krijgt is de kans dat hij het niet overleeft. Als er niet voldoende gevaccineerd wordt is de kans dat hij ziek wordt, ondanks zijn eigen vaccinaties, een stuk groter. Ook kleine baby’s en andere mensen die ziek zijn zijn een stuk kwetsbaarder. Ik vind het ontzettend belangrijk om als samenleving mensen te beschermen. Dit kan door je kind te laten inenten en dus doe ik dat.

Waarom ik mijn kinderen wel laat inenten

Als je bovenstaande leest is de belangrijkste reden voor mij dat mijn kinderen beschermd zijn tegen ziektes die ontzettend ernstig zijn. Ziektes waar je dood aan kunt gaan. Het zijn ziektes die nauwelijks meer voorkomen door dat er een hoge vaccinatiegraad in Nederland is.
Daarbij komt dat je door veel te vaccineren je anderen beschermd en de ziektes niet makkelijk uitbreken. Je beschermd anderen er dus ook mee.
De verhalen die je soms op internet leest hebben soms een kern van waarheid, maar zijn naar mijn idee vooral veel non-informatie. Dat vaccins autisme veroorzaken is allang duidelijk dat dat door een fraudeur is gezegd en het onderzoek is teruggenomen. De man mag zich nooit meer als arts uitgeven. Op het moment dat dit nog steeds als argument gebruikt wordt tegen inentingen kan ik dat niet echt meer serieus nemen.

Verder vind ik dat Zondag met Lubach dit een paar maanden geleden ontzettend duidelijk uitlegde. Het zegt precies waarom ik wel vaccineer.

Dit is dus waarom ik mijn kinderen wel laat inenten. Hoe denken jullie hierover? Maken jullie je ook zorgen over deze situatie? En waarop baseer jij dit soort keuzes?

Waarom ik mijn kinderen wel laat inenten. #vaccineren

23 reacties

 1. Merel op juni 28, 2017 om 6:53 am

  Hier ook vaccinaties. Mensen die erop tegen zijn laten zich helaas leiden door indianenverhalen en een gebrek aan medische kennis. Verdiep jezelf echt, praat met een arts die je vertrouwt en ga eens kijken in een ziekenhuis. Kwalijke ontwikkeling! Wat de oorzaak is, weet ik trouwens wel. Ben zelf eens op onderzoek uitgegaan voor mijn blog. En waar de tegenstanders ruim vertegenwoordigd zijn op internet, laat het RIVM steken vallen. Ze bieden weinig duidelijke informatie. Waarop baseren zij hun keuzes voor bepaalde vaccinaties?

  Wat ik trouwens ook geen goede zaak vind is dat kinderen zonder vaccinaties geen eigen kinderdagverblijf krijgen. Je moet er toch niet aan denken dat jouw baby hersenvliesontsteking krijgt door een ander kind dat de mazelen heeft? Prima dat je een andere overtuiging hebt, maar ik zou niet willen dat mijn dochters daar de nadelige gevolgen van moeten ondergaan.

 2. Nicole Orriëns op juni 28, 2017 om 7:02 am

  Ik heb ze ook gewoon in laten enten. Ik vind dat ook wel zo netjes naar anderen toe. Alleen de HPV vaccinatie heb ik niet laten doen, omdat ik daar nog teveel onduidelijkheid over vond.

  • Maaike1982 op juni 28, 2017 om 7:05 am

   Dat kan ik me voorstellen. Ik weet niet wat ik gedaan zou hebben, ik heb geen meisjes en geen kinderen in die leeftijd.

 3. Dewi op juni 28, 2017 om 7:08 am

  Ik sta ook achter het vaccinatie programma. Al die verhalen die rondgaan, mensen maken elkaar gek.

 4. Fleur op juni 28, 2017 om 7:34 am

  Ik heb mijn kinderen ook laten inenten. Ik geloof zeker het bijdraagt aan het voorkomen van ziektes waar kinderen aan kunnen sterven.

 5. Sandra op juni 28, 2017 om 7:42 am

  Ik ben zo blij dat je verstandig bent en je niet laat gekmaken door al die Indianenverhalen. En ik zie in de comments hier dat er gelukkig meer verstandige ouders zijn. Je moet er toch niet aan denken dat je kindje ziek wordt en andere kinderen ziek maakt.
  De wetenschap heeft hier zulke goed werk gedaan en dan gaan die lapzwansen dat even teniet doen. Ik kan er echt heel boos om worden.

 6. Serafina op juni 28, 2017 om 8:14 am

  Ik sta volledig achter het vaccineren.. Mijn kinderen zijn ook gevaccineerd..

 7. esther perfors op juni 29, 2017 om 11:11 am

  Het blijft een persoonlijke keuze. Ik heb overwogen om de tweede niet te laten enten maar vonden dat toch te onzeker en willen niet onnodig de ziekten weer de wereld in helpen. Maar ik blijf het lastig vinden hoor, vaccineren hoeft ook niet zonder gevolgen te zijn…maar dat weten we pas later.

  • Maaike1982 op juni 29, 2017 om 11:16 am

   Klopt, maar realiseer je ook hoor lang veel vaccins al gegeven worden. Zou inmiddels dan al veel bekend moeten zijn. (Hpv uitgezonderd bijvoorbeeld)

 8. Marguerita op juni 30, 2017 om 3:05 pm

  Ik heb niet zoveel begrip voor mensen die hun kinderen niet laten vaccineren, ik vind het nogal wat dat je bewust je eigen kind en die van anderen in gevaar brengt. Die van mij zijn dus gevaccineerd, ook de hepatitis vaccinatie voor buitenlandse vakanties hebben ze gehad. De gezondheid van mijn oudste is altijd wat zwak geweest, dus ook zij zou heel kwetsbaar zijn voor dit soort infecties. Nu blijkt ze weer CMV te hebben, iets waar geen behandeling voor mogelijk is, maar wel weer een verminderde weerstand.

 9. JUDITH op juli 1, 2017 om 6:22 am

  Helemaal hier in de bible belt is het erg met die non vaccinaties. Ik heb er totaal geen begrip voor.

 10. Nathalie op juli 1, 2017 om 4:04 pm

  Ik vertrouw volledig op de wetenschap. Dus mensen die hun eigen verhalen verzinnen waarom iets niet goed zou zijn vertrouw ik niet hihihi.

 11. Jess op juli 7, 2017 om 10:05 am

  Ik vind het zo’n moeilijk topic, ik laat wel vaccineren, maar vooral omdat ik het eigenlijk allemaal niet weet. Ik zou er eens wat meer over moeten lezen

  • Maaike op juli 7, 2017 om 10:09 am

   Het is ook een moeilijk onderwerp. Ik vind vaak de tegenstanders van vaccineren ook niet echt goed onderbouwd argumenten aandragen of op basis van achterhaalde onderzoeken (zoals het autisme verhaal). Daarom schreef ik dit ook, om gewoon aan te geven waarom ik dit wel belangrijk vind.

 12. Astrid op juli 8, 2017 om 4:17 pm

  Wat goed om eens een artikel vóór vaccinaties te lezen! Natuurlijk kan een vaccin bijwerkingen geven maar dat geldt voor elk middel. Ik heb zelf autisme en word gek van de antivaccinbeweging die mijn handicap gebruikt om hun agenda te promoten. Misschien klinkt dit bot maar ik heb echt liever autisme (wat dus niet door vacins komt maar dat zeg je al) dan dat ik doodga aan polio. Wat jij ook goed uitlegt, is dat je met vaccineren niet alleen je kind maar ook anderen beschermt. Super bedankt.

  • Maaike op juli 8, 2017 om 2:29 pm

   Fijne reactie! Dank je wel! Wat lijkt me dat irritant als je dat elke keer over autisme hoort.

 13. Meike op juli 10, 2017 om 7:05 am

  Ik vaccineer ook. Simpelweg, omdat het kan. Ik wil niet dat mijn kind(eren) het risico lopen om ziek te worden. De bijwerkingen wegen wat mij betreft niet op tegen de voordelen van vaccineren. Ik vind het een gevaarlijke ontwikkeling dat veel mensen nu roepen dat vaccineren gevaarlijk is en daar allerlei wetenschappelijke artikelen bijhalen zonder de wetenschappelijke voordelen te benoemen.
  Daarbij is de wereld heel klein. Nederland mag dan wel een hoge vaccinatiegraad hebben, maar een vakantieland als Italië niet. En wat te denken van de landen waar momenteel veel vluchtelingen vandaan komen. De kans dat je met een besmet kind (of volwassene) in aanraking komt is mijn inziens daardoor ook een stuk groter.

 14. […] vindt als mensen dit niet doen. Ik vind dat oprecht niet goed. Ik snap de bezwaren tegen verplicht vaccineren, maar vaccineren werkt alleen goed bij een hoge dekkingsgraad en is zo noodzakelijk om hele […]

 15. […] ook ik schrijf over vaccineren of behandeling tegen kanker, ook daarin geef ik natuurlijk mijn manier van omgaan met dit soort […]

 16. […] ik leuk. Het levert soms verrassende gesprekken of discussies op. Natuurlijk als ik een blog over vaccineren of meerdere relaties hebben schrijf krijg je wel eens negatieve reacties, maar ook dat kan […]

 17. Jolande op augustus 13, 2019 om 4:52 pm

  Ik ben niet anti vaccinatie, ook niet perse 100% pro. Ik heb ervoor gekozen bijv. Om de eerste enting wat later te laten zetten zodat mijn dochter iets meer bij te zetten had. Bij iedere vaccinatie heb ik homeopathische korrels gegeven om te ‘ontstoren’ .
  HPV niet gedaan vanwege onduidelijkheid en niet eenduidige informatie. Het RIVM spreekt dit uiteraard tegen, ik vertrouw niet blindelings op hun mening en/Of advies. Ook de farmaceutische industrie heeft niet zomaar mijn blinde vertrouwen aangezien er veel geld mee gemoeid is. Ik ben van mening dat (door behoorlijk wat te lezen en naar mensen te luisteren die expertise hebben) dat deze industrie niet zuiver oordeelt.
  Gezond verstand, reguliere geneeskunde icm alternatief, is voor mij een goede combinatie

  • Maaike op augustus 13, 2019 om 4:54 pm

   Dat is ook prima! Iets later laten zetten kan een prima afweging zijn. Wij hebben ook wel eens uitgesteld omdat mijn zoon iets te vaak ziek was geweest, gewoon verstandiger. Het klinkt alsof je goed overwogen hebt welke keus je hebt gemaakt en waarom, dat is altijd goed denk ik.

Laat een reactie achter