Ik had samen met Cas weer eens zin in een experiment. Ik ging zelf slijm maken met hem. Hoe moeilijk kan het zijn ten slotte? Toch moeilijker als ik dacht volgens mij….

Waarom slijm maken?

Ik denk dat sensopatisch spel waarbij kinderen hun handen gebruiken en dingen kunnen voelen erg goed is voor de motorische ontwikkeling. Cas doet altijd erg moeilijk als zijn handen vies kunnen worden dus iets als schrijven in scheerschuim is niks voor hem. Natuurlijk speelt hij regelmatig met klei of (kinetisch) zand, maar dit is weer een hele andere structuur, dus dat is wel goed om ook eens te doen. Voordeel van slijm leek me dat het niet plakt, dus geen vieze handen maakt. Samen iets maken vind Cas ook altijd erg leuk, dus prima plan dit.

Recepten

Online staan heel erg veel recepten voor slijm. Ik vond onder andere deze bij lotus writings en dit overzicht van mamaliefde. Daarnaast zijn er ongelooflijk veel youtubefilmpjes en andere sites. Oftewel keuze zat. Ik besloot ongeveer het recept van lotus writings te proberen. Cas wilde graag glitterslijm dus dat beloofde ik hem thuis al.

We gingen naar de action voor ingrediënten. Daar kwam ik echter een probleem tegen. Er waren geen losse glitters te koop. Ik besloot na naar de samenstelling gekeken te hebben glitterlijmpennen mee te nemen om dit dan door de lijm te gooien. Zo nauw zou het toch niet komen als ik internet moest geloven.

Het maken zelf

Als ik mijn recept moest geloven gooi je een fles lijm in een kom, doet daar scheerschuim bij en mengt. Ik besloot de glitterlijm voor de scheerschuim erbij te gooien, want het was tenslotte ook lijm.

De lenzenvloeistof moest je erbij druppelen als ik mijn recept moest geloven. Het zou dan vanzelf minder gaan plakken. Dat deed het inderdaad vrij snel al. Alleen in mijn geval bleef het elke keer toch weer aan mijn handen plakken. Na een halve fles lenzenvloeistof heb ik het maar opgegeven.

ingredienten slijm

Zelf slijm maken, hoe moet het niet?

plakkerig slijmAls je zelf slijm wilt maken zijn er een aantal dingen die je beter niet kunt doen. Hieronder mijn tips.

 • Ga niet, ook al lijkt de samenstelling er erg op, zomaar iets extra’s toevoegen als glitterlijm. Ik vermoed dat mijn slijm daardoor toch elke keer weer ging plakken.
 • Zorg dat het slijm niet aan je kleding komt. Ik heb inmiddels ervaren dat het er moeilijk weer uit gaat.
 • Zorg dat je kind het slijm met meer als 1 vinger wilt aanraken.
 • Als je besluit het plakkerige slijm dan maar in een zakje te doen als een soort smurfensnot van vroeger, zorg dat het zakje goed dicht zit, anders wordt het alsnog een puinhoop.

Oftewel, dat zelf slijm maken was hier geen geweldig succes ook al vind ik het idee nog steeds erg leuk. Heb jij wel eens slijm gemaakt? Lukte het bij jou wel?

Lees ook: waarom een speelkeuken geweldig is. 

slijm maken hoe niet

21 reacties

 1. charlotte swart op maart 27, 2018 om 2:03 pm

  Ik heb nadat het hele huis aan elkaar leek te kleven na een poging slijm maken maar besloten dat ze het voortaan op de bso maken haha

  • Maaike op maart 27, 2018 om 2:05 pm

   Goed, ik ben dus niet de enige met zo’n ervaring. 🙂

 2. Malou op maart 27, 2018 om 2:44 pm

  Ik ben stiekem wel een beetje blij dat Nomi dit nog niet kent haha! Maar ik kan me wel voorstellen dat het erg leuk is voor kinderen 🙂

  • Maaike op maart 27, 2018 om 2:48 pm

   Cas kwam het tegen en wilde het ondanks angst voor vieze vingers graag, dus ach. 😉

 3. Laura / fitfunfab.nl op maart 27, 2018 om 2:45 pm

  Ik heb het vroeger dus weleens zelf gemaakt kan ik me herinneren…. maar nog nooit met mijn eigen kindjes. Maar zo makkelijk is het dus niet lees ik… haha. Maar als ik het ga maken, dan zal ik je tips dus echt ter harte!

  • Maaike op maart 27, 2018 om 2:46 pm

   Ja, ik moet het nu toch ook zonder gekke dingen erbij proberen, maar dan moet ik eerst nieuwe lijm kopen. 🙂

 4. Marjolein op maart 27, 2018 om 3:24 pm

  Ik ga er toch echt een keertje mee in de weer, dit is wel heel erg leuk om te doen denk ik! Leuk

  • Maaike op maart 27, 2018 om 3:24 pm

   Het is ook leuk, baal er van dat ik het plakkerig hield. Oftewel vooral nog een keer proberen.

 5. Nicole - Cookies & Carrot Sticks op maart 27, 2018 om 8:14 pm

  Nog steeds niet aan gewaagd, maar het staat wel op de to-do lijst om met de jongens te maken. Ik had laatst zelfs een slijmboek gehaald. Ik ga je tips in ieder geval in mijn achterhoofd houden!

  • Maaike op maart 27, 2018 om 7:16 pm

   Het is ook echt leuk om te doen, nu nog goed. 🙂

 6. Nathalie - Volgmama.nl op maart 28, 2018 om 1:00 am

  Ik begin er niet aan haha. Een keer gedaan en jonge was wat dat een zooi!

 7. Nicole Orriëns op maart 28, 2018 om 6:25 am

  LOL. Wat een originele invalshoek voor een post. En nog heel informatief en handig ook! Nu hoeven anderen deze fout niet te maken.

  • Maaike op maart 28, 2018 om 6:27 am

   Ik was van plan om over de gelukte versie te schrijven, maar ja als het dan mislukt moet je iets anders verzinnen. 🙂

 8. Charlotte op maart 28, 2018 om 7:56 am

  Ik ga dit moment zo lang mogelijk uitstellen haha. Mijn dochter heeft er nog niet om gevraagd en hopelijk blijft dat zo!

 9. Fleur op maart 28, 2018 om 11:01 am

  We hebben het een keer gedaan en toen is het gelukt. Het was even leuk, maar nu zit de slijm in een potje en wordt er niet meer naar gekeken. Hopelijk hebben we deze rage nu gehad 😉

 10. Merel op april 11, 2018 om 2:47 pm

  Dank je voor de verwijzing! Jammer dat het niet gelukt is. Hier laat ik het meestal aan mijn oudste over, ik vind het zo’n troep haha. Maar goed, met dit weer is het wel leuk om te maken.

  • Maaike op april 11, 2018 om 3:12 pm

   Graag gedaan, leuk om te jagen is het inderdaad. Ga nog wel een tweede poging doen.

 11. Kaatje Aerts op juli 30, 2018 om 11:09 am

  Beste mama’s
  Ik heb het net geprobeerd, maar het slijm is te lopend. Hebben jullie een tip om het steviger te maken? Is het dan meer scheerschuim of net niet? Alvast bedankt voor de tips!

 12. Beste slijm recept | BMelloW op juni 27, 2019 om 9:48 am

  […] je leedvermaak? Lezen hoe het maken van slijm vooral niet moet. Maaike schrijft op geeft je een aantal tips mee hoe het niet moet. Dat niet elke lijm er even geschikt voor is […]

 13. […] je leedvermaak? Lezen hoe het maken van slijm vooral niet moet. Maaike schrijft opgeeft je een aantal tips mee hoe het niet moet. Dat niet elke lijm er even geschikt voor is […]

Laat een reactie achter