Zelf slijm maken, hoe moet het niet?

Ik had samen met Cas weer eens zin in een experiment. Ik ging zelf slijm maken met hem. Hoe moeilijk kan het zijn ten slotte? Toch moeilijker als ik dacht volgens mij….

Waarom slijm maken?

Ik denk dat sensopatisch spel waarbij kinderen hun handen gebruiken en dingen kunnen voelen erg goed is voor de motorische ontwikkeling. Cas doet altijd erg moeilijk als zijn handen vies kunnen worden dus iets als schrijven in scheerschuim is niks voor hem. Natuurlijk speelt hij regelmatig met klei of (kinetisch) zand, maar dit is weer een hele andere structuur, dus dat is wel goed om ook eens te doen. Voordeel van slijm leek me dat het niet plakt, dus geen vieze handen maakt. Samen iets maken vind Cas ook altijd erg leuk, dus prima plan dit.

Recepten

Online staan heel erg veel recepten voor slijm. Ik vond onder andere deze bij lotus writings en dit overzicht van mamaliefde. Daarnaast zijn er ongelooflijk veel youtubefilmpjes en andere sites. Oftewel keuze zat. Ik besloot ongeveer het recept van lotus writings te proberen. Cas wilde graag glitterslijm dus dat beloofde ik hem thuis al.

We gingen naar de action voor ingrediënten. Daar kwam ik echter een probleem tegen. Er waren geen losse glitters te koop. Ik besloot na naar de samenstelling gekeken te hebben glitterlijmpennen mee te nemen om dit dan door de lijm te gooien. Zo nauw zou het toch niet komen als ik internet moest geloven.

Maaike schrijft op dsc_0046135676350-1 Zelf slijm maken, hoe moet het niet? Ouderschap Producten

Het maken zelf

Als ik mijn recept moest geloven gooi je een fles lijm in een kom, doet daar scheerschuim bij en mengt. Ik besloot de glitterlijm voor de scheerschuim erbij te gooien, want het was tenslotte ook lijm.

Maaike schrijft op dsc_0048338061643 Zelf slijm maken, hoe moet het niet? Ouderschap Producten
Maaike schrijft op dsc_0055311970556-1 Zelf slijm maken, hoe moet het niet? Ouderschap Producten
Maaike schrijft op dsc_00511595438025-1 Zelf slijm maken, hoe moet het niet? Ouderschap Producten
Maaike schrijft op dsc_00561939066416 Zelf slijm maken, hoe moet het niet? Ouderschap Producten

De lenzenvloeistof moest je erbij druppelen als ik mijn recept moest geloven. Het zou dan vanzelf minder gaan plakken. Dat deed het inderdaad vrij snel al. Alleen in mijn geval bleef het elke keer toch weer aan mijn handen plakken. Na een halve fles lenzenvloeistof heb ik het maar opgegeven.

Maaike schrijft op dsc_00601356259130-1 Zelf slijm maken, hoe moet het niet? Ouderschap Producten
Maaike schrijft op dsc_00641052844445-1 Zelf slijm maken, hoe moet het niet? Ouderschap Producten

Zelf slijm maken, hoe moet het niet?

Als je zelf slijm wilt maken zijn er een aantal dingen die je beter niet kunt doen. Hieronder mijn tips.

  • Ga niet, ook al lijkt de samenstelling er erg op, zomaar iets extra’s toevoegen als glitterlijm. Ik vermoed dat mijn slijm daardoor toch elke keer weer ging plakken.
  • Zorg dat het slijm niet aan je kleding komt. Ik heb inmiddels ervaren dat het er moeilijk weer uit gaat.
  • Zorg dat je kind het slijm met meer als 1 vinger wilt aanraken.
  • Als je besluit het plakkerige slijm dan maar in een zakje te doen als een soort smurfensnot van vroeger, zorg dat het zakje goed dicht zit, anders wordt het alsnog een puinhoop.

Oftewel, dat zelf slijm maken was hier geen geweldig succes ook al vind ik het idee nog steeds erg leuk. Heb jij wel eens slijm gemaakt? Lukte het bij jou wel?

Maaike schrijft op lrm_20180327_134549250671026 Zelf slijm maken, hoe moet het niet? Ouderschap Producten

 

 

19 reacties

  1. Ik heb het vroeger dus weleens zelf gemaakt kan ik me herinneren…. maar nog nooit met mijn eigen kindjes. Maar zo makkelijk is het dus niet lees ik… haha. Maar als ik het ga maken, dan zal ik je tips dus echt ter harte!

  2. We hebben het een keer gedaan en toen is het gelukt. Het was even leuk, maar nu zit de slijm in een potje en wordt er niet meer naar gekeken. Hopelijk hebben we deze rage nu gehad 😉

  3. Dank je voor de verwijzing! Jammer dat het niet gelukt is. Hier laat ik het meestal aan mijn oudste over, ik vind het zo’n troep haha. Maar goed, met dit weer is het wel leuk om te maken.

  4. Beste mama’s
    Ik heb het net geprobeerd, maar het slijm is te lopend. Hebben jullie een tip om het steviger te maken? Is het dan meer scheerschuim of net niet? Alvast bedankt voor de tips!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.