Zindelijk worden, hoe dan?

De afgelopen maanden zijn we druk bezig geweest om Cas zindelijk te krijgen. Dat is in ons geval alleen een flinke uitdaging helaas een flinke uitdaging. Cas lijkt vrij gemakzuchtig en geeft zelf maar spaarzaam aan dat hij moet plassen of poepen. Ik ben dus maar eens op zoek gegaan hoe anderen dit hebben aangepakt. Wie weet geeft het nog goede ideeën. Oftewel zindelijk worden, hoe dan?

Wat doen we nu?

Om te kijken wat we anders kunnen doen is het natuurlijk eerst goed om te kijken hoe we het nu aanpakken en waar we tegen aan lopen. We zijn ten slotte al tijden bezig en Cas is inmiddels 3,5 dus ik voel eigenlijk wel een beetje de druk om hem nu wel zindelijk te krijgen. Over een paar maanden moet hij tenslotte naar school.

We hebben een tijd geleden al en nu nog steeds wel regelmatig boekjes met hem gelezen over op het potje of de wc gaan. Ook filmpjes kijken hier over hebben we gedaan. Ik heb hem ook uitgelegd dat hij inmiddels groot is en dat hij dus geen luier meer aan kan. Verder hebben we mooie onderbroeken gekocht voor hem waaronder een paar van paw patrol die hij niet graag vuil maakt, want dan kan hij ze niet meer aan.

Cas vindt de wc vreselijk, in ieder geval een grote, dus hebben we beneden en boven een potje staan wat hij kan gebruiken. Beneden hebben we ook een krukje en een wc-brilverkleiner, maar die worden in de praktijk dus niet gebruikt.

Naast deze dingen hebben we regelmatig verschillende beloningskaarten gehad en daar is hij wel gevoelig voor. Het laatste stapje naar zelf op het potje gaan en het goed aangeven zet hij nog niet. Op het moment dat ik hem regelmatig op het potje zet gaat het goed met plassen. Maar als ik dat wat meer loslaat in de hoop dat hij dat zelf doet niet. Ook niet als ik dat met hem afspreek trouwens. Poepen gaat eigenlijk nooit goed helaas, dus dat maakt dit extra moeilijk.

Maaike schrijft op lrm_20171015_100352-011411751794 Zindelijk worden, hoe dan? Ouderschap  zindelijkheid zindelijk potje peuter

Zindelijk worden, hoe dan bij anderen?

Ik ben op andere blogs eens gaan lezen of er ouders zijn die dit probleem herkennen en hoe zij dit hebben aangepakt.

Mama kletst

Joyce van mama kletst heeft een blog over haar zoon Luuk geschreven en hoe hij zindelijk is geworden. Luuk is ongeveer even oud als Cas en had heel lang geen interesse en toen leek de knop ineens om te gaan. Hij had het door. Hij wilde wel snel op de wc, de peuterspeelzaal hielp bij haar goed mee en stickers deden ook wonderen. Bij hem is afgeleid raken door spelen wel een dingetje wat ik heel erg herken bij Cas. Als Cas druk bezig is met dingen dan heeft hij geen aandacht voor plassen en gaat het mis.

Mama Minke

Ook mama Minke schreef over potty training.  Haar zoon Luca gaf zelf aan dat hij geen luier meer aan wilde. Ze gingen oefenen, maar besloten op school wel nog een luierbroekje aan te doen. Dat werkte absoluut niet en hij viel weer terug in alles in zijn luier doen. Oftewel, die luier moest uit blijven. Ik heb ook de indruk dat dit een probleem is bij ons met de peuterspeelzaal. Omdat poepen eigenlijk altijd mis gaat willen ze daar liever niet dat Cas direct zonder luier zit. Dat betekent echter dat het natuurlijk wel makkelijk is voor hem. Krijg Cas dan maar eens zo ver dat hij zelf aangeeft te moeten plassen en poepen. Erg lastig, want zonder luier betekent gewoon te vaak een poepongelukje.

Mama van Dijk

Ook mama van Dijk schreef meermaals over zindelijkheid. Haar dochter was al behoorlijk jong zindelijk, maar hier ging het na de geboorte van haar zusje toch weer mis. Overal plasjes, doet ze dat nou express of niet? Naomi heeft weer een luierbroekje aan gekregen. Wel blijven oefenen natuurlijk, maar even de druk er af. Ook dit herken ik wel. Cas was rond zijn derde verjaardag een heel eind zindelijk, maar doordat hij diarree kreeg toch maar zijn luier aan gedaan. Dat betekende een terugval. Ook rond de dood van mijn broertje ging het heel goed tot er teveel onrust en verdriet thuis was. Je merkt dat het hem dan niet meer lukt. Alleen hoe wel nu?

Hoe nu verder?

Wat ik uit bovenstaande, en andere, artikelen leer is vooral de druk niet te hoog maken. Ik ga Cas geen luier meer aan doen overdag thuis. Op de peuterspeelzaal wel nog vanwege het poepen, maar ook buitenshuis zo min mogelijk. Ik hoop dat dat helpt. Verder zal ik hem regelmatig op het potje blijven zetten hoewel ik ook graag wil dat hij het zelf gaat aangeven. Dit betekent wel dat daar nog flink oefening voor nodig is. Rustig aan, hij hoeft nog niet naar school dus hebben we de tijd. Hopelijk kan ik binnenkort de vraag echt beantwoorden; zindelijk worden, hoe dan? Nou zo!

Kunnen jullie de vraag “zindelijk worden, hoe dan?” beantwoorden? Iemand nog goede tips?

 

 

17 reacties

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge