Zindelijk worden, hoe dan?

De afgelopen maanden zijn we druk bezig geweest om Cas zindelijk te krijgen. Dat is in ons geval alleen een flinke uitdaging helaas een flinke uitdaging. Cas lijkt vrij gemakzuchtig en geeft zelf maar spaarzaam aan dat hij moet plassen of poepen. Ik ben dus maar eens op zoek gegaan hoe anderen dit hebben aangepakt. Wie weet geeft het nog goede ideeën. Oftewel zindelijk worden, hoe dan?

Wat doen we nu?

Om te kijken wat we anders kunnen doen is het natuurlijk eerst goed om te kijken hoe we het nu aanpakken en waar we tegen aan lopen. We zijn ten slotte al tijden bezig en Cas is inmiddels 3,5 dus ik voel eigenlijk wel een beetje de druk om hem nu wel zindelijk te krijgen. Over een paar maanden moet hij tenslotte naar school.

We hebben een tijd geleden al en nu nog steeds wel regelmatig boekjes met hem gelezen over op het potje of de wc gaan. Ook filmpjes kijken hier over hebben we gedaan. Ik heb hem ook uitgelegd dat hij inmiddels groot is en dat hij dus geen luier meer aan kan. Verder hebben we mooie onderbroeken gekocht voor hem waaronder een paar van paw patrol die hij niet graag vuil maakt, want dan kan hij ze niet meer aan.

Cas vindt de wc vreselijk, in ieder geval een grote, dus hebben we beneden en boven een potje staan wat hij kan gebruiken. Beneden hebben we ook een krukje en een wc-brilverkleiner, maar die worden in de praktijk dus niet gebruikt.

Naast deze dingen hebben we regelmatig verschillende beloningskaarten gehad en daar is hij wel gevoelig voor. Het laatste stapje naar zelf op het potje gaan en het goed aangeven zet hij nog niet. Op het moment dat ik hem regelmatig op het potje zet gaat het goed met plassen. Maar als ik dat wat meer loslaat in de hoop dat hij dat zelf doet niet. Ook niet als ik dat met hem afspreek trouwens. Poepen gaat eigenlijk nooit goed helaas, dus dat maakt dit extra moeilijk.

Maaike schrijft op lrm_20171015_100352-011411751794 Zindelijk worden, hoe dan? Ouderschap

Zindelijk worden, hoe dan bij anderen?

Ik ben op andere blogs eens gaan lezen of er ouders zijn die dit probleem herkennen en hoe zij dit hebben aangepakt.

Mama kletst

Joyce van mama kletst heeft een blog over haar zoon Luuk geschreven en hoe hij zindelijk is geworden. Luuk is ongeveer even oud als Cas en had heel lang geen interesse en toen leek de knop ineens om te gaan. Hij had het door. Hij wilde wel snel op de wc, de peuterspeelzaal hielp bij haar goed mee en stickers deden ook wonderen. Bij hem is afgeleid raken door spelen wel een dingetje wat ik heel erg herken bij Cas. Als Cas druk bezig is met dingen dan heeft hij geen aandacht voor plassen en gaat het mis.

Mama Minke

Ook mama Minke schreef over potty training.  Haar zoon Luca gaf zelf aan dat hij geen luier meer aan wilde. Ze gingen oefenen, maar besloten op school wel nog een luierbroekje aan te doen. Dat werkte absoluut niet en hij viel weer terug in alles in zijn luier doen. Oftewel, die luier moest uit blijven. Ik heb ook de indruk dat dit een probleem is bij ons met de peuterspeelzaal. Omdat poepen eigenlijk altijd mis gaat willen ze daar liever niet dat Cas direct zonder luier zit. Dat betekent echter dat het natuurlijk wel makkelijk is voor hem. Krijg Cas dan maar eens zo ver dat hij zelf aangeeft te moeten plassen en poepen. Erg lastig, want zonder luier betekent gewoon te vaak een poepongelukje.

Mama van Dijk

Ook mama van Dijk schreef meermaals over zindelijkheid. Haar dochter was al behoorlijk jong zindelijk, maar hier ging het na de geboorte van haar zusje toch weer mis. Overal plasjes, doet ze dat nou express of niet? Naomi heeft weer een luierbroekje aan gekregen. Wel blijven oefenen natuurlijk, maar even de druk er af. Ook dit herken ik wel. Cas was rond zijn derde verjaardag een heel eind zindelijk, maar doordat hij diarree kreeg toch maar zijn luier aan gedaan. Dat betekende een terugval. Ook rond de dood van mijn broertje ging het heel goed tot er teveel onrust en verdriet thuis was. Je merkt dat het hem dan niet meer lukt. Alleen hoe wel nu?

Hoe nu verder?

Wat ik uit bovenstaande, en andere, artikelen leer is vooral de druk niet te hoog maken. Ik ga Cas geen luier meer aan doen overdag thuis. Op de peuterspeelzaal wel nog vanwege het poepen, maar ook buitenshuis zo min mogelijk. Ik hoop dat dat helpt. Verder zal ik hem regelmatig op het potje blijven zetten hoewel ik ook graag wil dat hij het zelf gaat aangeven. Dit betekent wel dat daar nog flink oefening voor nodig is. Rustig aan, hij hoeft nog niet naar school dus hebben we de tijd. Hopelijk kan ik binnenkort de vraag echt beantwoorden; zindelijk worden, hoe dan? Nou zo!

Kunnen jullie de vraag “zindelijk worden, hoe dan?” beantwoorden? Iemand nog goede tips?

 

 

17 reacties

 1. Mijn dochter was heel erg laat. Ze had er gewoon niet veel zin in. Ik heb ook van alles geprobeerd. Uiteindelijk zijn de huisarts dat ze gewoon een laat bloeier was en dat ik er even een druk op moest zetten. Gelukkig deden ze op school er ook niet zo moeilijk over. Uiteindelijk gaat het nu heel goed, met nog af en toe een ongelukje

 2. Totaal geen ervaring nog hiermee, maar het lijkt me dat kindjes zindelijk worden wanneer ZIJ daar aan toe zijn. Op hun tempo, en niet op het tempo van de ouders. Maar goed, ik heb geen kids, dus geen idee hoe het in de praktijk gaat 😉

 3. Het rare is, dat veel ouders het op den duur Spaans benauwd krijgen, dat het maar niet lukt. En dan opeens gaat het prima. Ik geloof, dat kinderen zindelijk worden als zij eraan toe zijn

 4. Bij ons deed duidelijkheid wonderen. Vanaf vandaag geen luier meer om, alleen naar psz en in bed. En wij hielden ons daar ook echt aan. Geen uitzonderingen. En ik denk dat je als ouder ook moet beseffen dat er een soort gewoonte aangepast moet worden. Op die leeftijd voelen ze dat er plas of poep komt, maar zijn ze gewend het te laten gaan. Nu moeten ze ervoor naar de wc, vaak terwijl ze zo lekker spelen. Dus inderdaad de druk er af halen, maar er wel voor gaan. Twijfel geeft een kind onrust. Wat trouwens bij ons ook hielp, waren de joggingbroekjes van Zeeman. Makkelijk omlaag te doen bij hoge nood. En ze nemen vocht op. Bij spijkerbroeken loopt het water zo de laarzen in zeg maar en heb je ook de sokken en alles nat. Succes, je zoon kan het hoor!

 5. Eat lief dat je me genoemd hebt. Meer tips als dat heb ik niet. Ik zou toch echt even doorbijten en geen luier meer doen. Dan is het vies en gaat het hopelijk snel goed met alles op de wc/potje doen. Succes!

 6. Ik vond potjes echt heel vies, dus heb zo een bril op de wc gedaan. Gelukkig hadden beide meiden een bloedhekel aan luiers en waren met twee jaar allebei zindelijk. Ik maakte het gezellig in de wc, en als ze bij ij kwamen staan in de wc, dan vroeg ik altijd of zij even wilden.

 7. Hier in Belgie begint school al vanaf 2,5 jaar en willen ze dus heel graag dat de kinderen dan ook al zindelijk zijn… Voor velen is dat veel te vroeg natuurlijk

  Goh, de ene is wat later dan de andere…. het komt wel, soms ook niet. Mijn pleegdochter bleek een mankementje te hebben, haar avder had dat ook… Dat is gelukkig zelden…. gewoon tijd geven, het komt wel! 😉

 8. Ik heb er nog geen ervaring mee. Lijkt me best lastig als het lang op zich laat wachten, maar als je rustig blijft oefenen heeft hij straks waarschijnlijk in 1x de smaak te pakken. Succes!

 9. Bij mijn dochter ging het prima. Was met 2 jaar zindelijk. Mijn zoon….dat was een ander verhaal. Tip: advent kalender. Niets lukte, helemaal niets… Maar die chocolaatjes als het 3x achter elkaar goed was gegaan dat deed het hem.

 10. Denk dat de belangrijkste tips wel gegeven zijn. Hier hielp de peuterspeelzaal enorm bij de oudste, de jongste twee zijn vrij vlot. Jammer dat de basisschool straks een beetje druk geeft (iig bij jullie), want anders zou ik denken: komt vanzelf. Maar goed, je weet het niet: misschien komt het van de één op de andere dag. Verder zou je vaste wc-momentjes kunnen inbouwen in de dag? Succes!

 11. Ze moeten het vooral eerst zelf aangeven. Zijn ze al een paar uur droog? Vinden ze hun luier vies? Zijn ze neiuwsgierig wat op toilet gebeurt en willen ze wel op het potje. Dit zijn enkele factoren die je eerst moet aanvinken, want anders kan het verkeerd gaan en teveel druk zijn. Tot 4 jaar hebben ze tijd volgens de specialisten. Het ene kind is vlugger of het ander. Tempo niet dwingen.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.